För få sökande: Gymnasiet lägger ner program

Hotell- och turismprogrammet på Hultsfreds gymnasium avvecklas. Anledningen är det dåliga intresset.

Hotell- och turismprogrammet försvinner från Hultsfreds Gymnasium. Det har varit dåligt intresse för programmet under flera år.

Hotell- och turismprogrammet försvinner från Hultsfreds Gymnasium. Det har varit dåligt intresse för programmet under flera år.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfred2021-02-19 11:44

Det har varit dåligt intresse för Hotell- och turismprogrammet under flera år.

Söktrycket till höstterminen 2021 är inget undantag, då bara tre elever sökt, varav två är behöriga.

– Det har diskuterats tidigare, om programmet ska starta eller inte. Just nu har vi tre årskullar igång, men med få elever, säger barn- och utbildningschef Martin Snickars.

– Nu är det beslutat att lägga ner programmet. Inget nytt intag görs till hösten, utan programmet avvecklas successivt när eleverna går ut trean, tillägger han.

Vad tänker du kring det?

– Att det borde vara ett intressant och attraktivt program, men vi ser att eleverna inte väljer det.

Besparingen beräknas bli 110 000 kronor per elev och läsår.

– Samtidigt förlorar vi intäkter på elever från andra kommuner. Sådana här förändringar är inte så enkla att se, hur mycket kostnaderna minskar. 

– Men utifrån antalet sökande är det inte rimligt att fortsätta, vi ser att det behöver vara minst åtta i varje årskurs för att kunna upprätthålla programmet. Åtta elever har det inte varit något av de senaste fyra åren.

På senare år har det bara varit positiva förändringar i form av två nya program och en ny inriktning på Hultsfreds gymnasium.

Det stora intresset för Fordonsprogrammet har också gjort att antalet platser ökat från 12 till dagens 24.

– Till hösten har vi 44 förstahandssökande, så det är fullt redan. Tanken är om det är möjligt att utöka. Frågan är hur många Syab kan ta emot, så det är pågående diskussioner, säger Martin Snickars.

Karta: Hultsfreds gymnasium
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!