"För tidigt att säga hur vi ska göra"

Fredagens besked från Folkhälsomyndigheten om vissa lättnader i restriktionerna togs emot med försiktig optimism i Hultsfreds kommunhus.

Ann-Gret Sillén, socialchef i kommunen, vill vänta till i nästa vecka med besked. Hon vill sätta sig in i vad de nya reglerna betyder för verksamheten först.

Ann-Gret Sillén, socialchef i kommunen, vill vänta till i nästa vecka med besked. Hon vill sätta sig in i vad de nya reglerna betyder för verksamheten först.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfred2021-04-16 21:00

Folkhälsomyndigheten bedömer att vaccinerade personer kan träffa personer från olika hushåll, och detta gäller även inomhus, sa socialminister Lena Hallengren vid en presskonferens på fredagsmorgonen.

– Men det är för tidigt att säga hur det kommer att bli här, säger socialchef Ann-Gret Sillén, som ännu inte hunnit sätta sig in i vad de nya reglerna kan innebära för verksamheten.

Förändringen är tillkommen för att bryta den isolering som många, främst äldre drabbats av under pandemin. 

I den bästa av världar skulle det kunna betyda att det skulle kunna bli aktiviteter på äldreboenden igen och att de populära träffpunkterna skulle kunna öppna. Men Ann-Gret Sillén vill inte ta ut något i förskott. 

– Jag måste se vad de nya reglerna innehåller i detalj, om det räcker med att besökarna är vaccinerade eller om personalen också måste vara det och i så fall är vi inte där riktigt än, säger hon, så vi kommer inte att säga något förrän i nästa vecka. Då ska vi veta lite mer om hur vi kan gå vidare.

Frivilligsamordnaren Ulrika Stolt håller tummarna för att träffpunkterna ska kunna komma igång igen.

– De är verkligen efterlängtade, säger hon.

Och det var knappt att Hallengren hann avsluta sin presskonferens på morgonen förrän Ulrika Stolts telefon började ringa. Det var flera som ville veta hur det kommer att bli.

– Men jag har inte kunnat ge något svar, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!