Hyggligt läge just nu – men bevattningsförbud nära

Nivåerna sjunker fort i kommunens brunnar. Växter och torka tär på grundvattnet, och David Nelsson, driftschef på VA-sidan hos ÖSK planerar för bevattningsförbud längre fram.

Det kan bli aktuellt med bevattningsförbud igen. Även om läget ser hyggligt ut nu, så sjunker nivåerna i kommunens brunnar fort.

Det kan bli aktuellt med bevattningsförbud igen. Även om läget ser hyggligt ut nu, så sjunker nivåerna i kommunens brunnar fort.

Foto: arkiv

Hultsfred2023-05-30 15:18

– Just nu ser det hyggligt ut. Vi ligger ungefär på gränsen mellan normalt och lågt i brunnarna. Men nivåerna sjunker fort så här års. Speciellt när det är varmt och torrt, säger han.

Så här års har ju växtligheten kommit igång på allvar, och det tillsammans med torkan tär hårt på grundvattnet. Och om det kommer regn, bygger det inte på nämnvärt i magasinen.

– Kommer regnet tar växterna upp det mesta, säger David Nelson.

Så det är med en viss oro som David Nelson ser fram mot sommaren. 

– Inte minst som det varnats för att det blir ännu en varm och torr sommar. Ungefär som 2018. Så situationen är inte speciellt rolig, säger Nelson.

Så för att stämma i bäcken, om man får säga så, så förbereder man sig för ett bevattningsförbud just nu. Planeringen är i full gång för att förbudet ska kunna införas med kort varsel. 

– Det vi tittar på nu är om förbudet ska gälla i hela kommunen, eller om det vara ska gälla de mest utsatta orterna, säger David Nelson, som räknar med ett beslut vid nästa sammanträde i ÖSK-direktionen.

Det är framförallt de södra delarna av Hultsfreds kommun som räknas som mest utsatta. Vattenverket i Målilla försörjer även Järnforsen och Mörlunda med vatten.

– Brunnarna i Målilla ligger nära Emån, säger David Nelson, och sjunker vattennivån i ån, så minskar den även i brunnarna. De har förbindelse. Så lite vatten i ån ger lite vatten i brunnarna. Så det kan bli kritiskt där.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
 
 
 
 
 
 
Läs mer om