Förbudsskyltar på riksvägen skapar förvirring

Har fordonstrafik förbjudits på hela riksväg 23, eller bara på poliskontrollplatserna? Ett par trafikskyltar skapar förvirring bland trafikanterna.

En del trafikanter har reagerat på förbudsskyltarna som satts upp vid poliskontrollplatserna.

En del trafikanter har reagerat på förbudsskyltarna som satts upp vid poliskontrollplatserna.

Foto: Jimmy Larsson

Hultsfred2023-06-01 05:30

I samband med ombyggnaden av riksväg 23/34 mellan Målilla och Hultsfred anlades två poliskontrollplatser nära avfarten mot Ödhult. 

Vid kontrollplatserna sattes det upp förbudsskyltar mot trafik med fordon, vilket en del trafikanter har uppfattat som otydligt.

– Man kan få för sig att det gäller även körfälten på vägen, säger Gunlög Magnusson, trafikingenjör på Trafikverket.

undefined
Trafikverket hoppas kunna byta ut skyltarna vid kontrollplatserna i slutet av sommaren.

Kan det tolkas som att all trafik med fordon på riksväg 23 är förbjuden?

– Ja, vi har fått propåer om att en del har uppfattat det som det. Därför ändrar vi det till att det är förbjudet att parkera i stället.

Är det länsstyrelsen eller Trafikverket som har gjort fel?

– Det är vi som har ansökt till länsstyrelsen. Vi tycker att det är rätt tydligt, men vi har fått till oss att en del tycker att det inte är det. Då vill vi ändra detta så att det ska bli tydligt för alla. Innebörden blir ungefär densamma – att du inte ska stå här för att det är poliskontrollplats.

undefined
Förbud mot fordonstrafik, bortsett från moped klass 2, gäller vid poliskontrollplatserna på riksväg 23 söder om Hultsfred. Något som uppfattas som otydligt.

Trafikverket har nu ansökt hos länsstyrelsen om att ändra de lokala trafikföreskrifterna. Förbud mot trafik med fordon ska ersättas med parkeringsförbud på kontrollplatserna.

"Motiven till vår ansökan är att öka trafiksäkerheten och framkomligheten, så det blir tydlig och förståelig utmärkning, där polisen kan sköta sitt arbete de tider de är på kontrollplatserna", skriver Trafikverket i ansökan.

Om ansökan godkänns räknar Gunlög Magnusson med att skyltarna kan bytas ut i slutet av sommaren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!