Föreläsning gav helt ny förståelse

De flesta har hört om begreppet Posttraumatisk stress men ganska få vet egentligen vad det handlar om. Trots att det inte är helt ovanligt.

"Det handlar om mycket om bemötande" sa Linda Metso, och vi bemöter livrädda människor på ett anat sätt.

"Det handlar om mycket om bemötande" sa Linda Metso, och vi bemöter livrädda människor på ett anat sätt.

Foto: OLOF CARLSON

Hultsfred2018-11-12 11:35

Inte minst bland nyanlända, som kanske kommer från ett krig och har många otäcka upplevelser med sig. Upplevelser som dessutom kanske förstärkts av en svår och farlig resa till Sverige.

Svåra upplevelser som den drabbade återupplever gång efter gång.

– Det kan triggas i gång av en lukt, ett synintryck, ett ljud, säger Frida Metso, psykolog och forskare kring ämnet PTS, Posttraumatiskt stressyndrom.

På fredagen höll hon en välbesökt föreläsning på ämnet, på inbjudan av socialtjänsten i kommunen, anhörigföreningen och Röda Korset. Alltså några av de verksamheter som kommer i kontakt med drabbade människor på ett eller annat sätt och som ville lära sig att bemöta dem på rätt sätt. För bemötandet betyder väldigt mycket för att hjälpa dem, anser Frida Metso.

– Vi ska komma ihåg, säger hon, att det här bottnar i livrädsla. Och vet vi att vi möter livrädda människor, så bemöter vi dem på ett annat sätt än annars.

Den stora publiken på föreläsningen fick också veta mer om vad som händer i hjärnan, vid posttraumatisk stress, hur de olika delarna reagerar.

För publiken betydde den här föreläsningen också en helt ny förståelse för PTS. De fick också veta hur man i ett ganska tidigt stadium kan upptäcka tecken på syndromet. Något som är väldigt viktigt för att kunna hjälpa dem.

– För det finns möjligheter att hjälpa, säger Frida Metso. Forskningen går framåt och vi får bättre och bättre möjligheter att hjälpa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!