Förening ärvde arkitektritad villa: "Är jättetacksamma"

En villa på Klippstigen har testamenterats till Synskadades Riksförbund. Nu har det arkitektritade huset sålts för 1,3 miljoner kronor. "Vi är jättetacksamma", säger Per-Arne Krantz.

Det hör inte till vanligheterna att Synskadades Riksförbund ensam får ärva en villa. Nyligen hände det i Hultsfred, när en villa på Klippstigen testamenterades bort.

Det hör inte till vanligheterna att Synskadades Riksförbund ensam får ärva en villa. Nyligen hände det i Hultsfred, när en villa på Klippstigen testamenterades bort.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfred2020-09-27 08:00

I egenskap av ansvarig för testamentariska arv inom Synskadades Riksförbund och stiftelse har Per- Arne Krantz besökt Hultsfred och villan.

– Den är mycket speciell, inte som en vanlig villa, utan en mycket spännande fastighet för en person som vill greja med det, säger han.

Tidigare ägare var en dam, som i sitt testamente önskade att förbundet skulle ärva fastigheten.

– Det är en ära, vi är väldigt tacksamma, säger Per-Arne Krantz.

Är det vanligt att förbundet ärver fastigheter?

– Förbundet får mellan fem och tio testamentariska arv av betydelse årligen. Men, det är mer vanligt att det är bostadsrätter som ingår och vanligast är att vi ärver tillsammans med annan organisation. I det här fallet var Synskadades Riksförbund ensam om att få arvet, det händer bara någon gång per år.

Får lokalföreningen i Hultsfred och dess medlemmar del av pengarna?

– Ibland öronmärks arvet till ett förbund eller en lokalförening, men i det här fallet stod det inget om det, utan pengarna används brett över hela landet. Det kan vara i form av projektstöd till lokalföreningar, ekonomiskt stöd till distrikt och enskilda synskadade kan söka bidrag till exempelvis teknisk utrustning, rehabilitering, rekreation eller till aktiviteter. 

Vad betyder arvet för förbundet?

– Väldigt mycket. Varje år delar vi ut 1,5 miljoner kronor i bidrag till enskilda synskadade som är ekonomiskt behövande. Behovet ökar hela tiden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!