Föreningen tror på en rekordbra sommar: "Högt tryck"

Ideella krafter och ekonomiska bidrag gör det möjligt för Tjustbygdens järnvägsförening att renovera Smalspåret mellan Västervik och Hultsfred. Bland annat får övergången i Tuna nya vägbommar.

"Vi brukar har runt 18 000 resenärer men i år beräknar vi att vi kommer ha uppåt 20 000 personer som reser med smalspåret", säger Daniel Niklasson.

"Vi brukar har runt 18 000 resenärer men i år beräknar vi att vi kommer ha uppåt 20 000 personer som reser med smalspåret", säger Daniel Niklasson.

Foto: Jimmy Larsson

Hultsfred2024-07-01 11:00

Smalspåret är en sju mil lång järnvägssträcka mellan Västervik och Hultsfred där resenärer upplever hur det är att åka tåg på gammaldags vis. För att tågen ska kunna rulla och att resan ska vara behaglig, behöver spåren ibland rätas efter exempelvis spårbyte. Med bidrag från bland annat stiftelsen Tjustbygdens sparbank blev det möjligt att köpa in en spårriktare, som levereras i slutet av sommaren 2025.

– Det kanske är svårt att förstå vad en spårriktare betyder för oss. Förr rätade man med spett och spade, men vi kan inte göra det på vår sju mil långa bana. Detta är en långsiktig investering som kommer att göra skillnad när den väl är på plats, säger Daniel Niklasson, banansvarig hos Förvaltnings AB Smålandsbanan. 

Något som redan rustats upp inför säsongen är anhalten vid Tuna. 

– Tjustbygdens järnvägsförening har själva bekostat vägbommar vid överfarten i Tuna. Det är en trafikerad väg där vi behövde öka säkerheten för vår omgivning, säger Daniel Niklasson. 

Året säsong har rullat i ungefär två veckor, men tågen på smalspåret har redan burit många resenärer. Daniel Niklasson tror på ett rekordår.

– Det är högt tryck på förfrågningar. Vi brukar har runt 18 000 resenärer men i år beräknar vi att vi kommer ha uppåt 20 000 personer som reser med smalspåret, säger Daniel Niklasson. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!