Det säger Lars Scheer, HR-chef hos verktygsleverantören LSAB, som numera har två tillverkande enheter i Laholm och en i Långshyttan, sedan Hultsfred avvecklats.
Vad är anledningen till nedläggningen i Hultsfred?
– Affärsområde trä, där Hultsfred ingår, har haft en fallande lönsamhet ganska länge, säger Lars Scheer. Det har egentligen mindre med Hultsfred att göra, utan vi hade en bra anläggning där, med bra lokaler och inte minst personal.
– Men, tillägger han, alla enheter har en hel del gamla maskiner och om vi ska investera är det enklare och mer lönsamt att göra det på färre ställen. Samtidigt som vår enhet i Långshyttan hade överkapacitet och kan göra det de gjorde i Hultsfred, så vi valde att rationalisera.
Och då blev Hultsfred lidande?
– Ja, jag beklagar det. Om man har en enhet som går dåligt och en har överkapacitet vore det tjänstefel av oss att inte flytta produktion från ett ställe till en annan.
Tolv anställda blev av med jobbet, sedan LSAB Hultsfred avvecklats i två omgångar.
– Först gjorde vi en neddragning i höstas, i hopp om att det skulle få upp lönsamheten, säger Lars Scheer. Men när det inte räckte flyttade vi även resten av produktionen till Dalarna.
Enheten hette tidigare LSAB Mörlunda, men när man blev trångbodda där flyttades verksamheten i april 2016 och då bytte man samtidigt namn till LSAB Hultsfred.
Nu står lokalen på Hultsfreds-Husområdet öde, LSAB sitter dock fast i ett hyreskontrakt med kommunen till april 2021.