Företag överklagar upphandlingen – kan kosta kommunen över en miljon kronor

Hantverkarna i Hultsfred och Högsby rasar mot kommunens upphandling av hantverkstjänster. En lång rad företag har vänt sig till förvaltningsdomstolen i Växjö för att få upphandlingen ogiltigförklarad.

Foto:

Hultsfred2017-03-24 13:00

– De har jämfört äpplen och päron och fått det till bananer, säger en företagare i Hultsfred som råkat illa ut.

Upphandlingen gäller 8 000 arbetstimmar, plus arbetstid för lärlingar.

– Alla vi företag som satt upp 2 000 arbetstimmar för lärlingar har förlorat på det, säger företagaren, eftersom andra företag nollat i den kolumnen. Därför har upphandlingsenheten i Västervik jämfört 10 000 timmar med 8 000 timmar. Vilket i sin tur betyder att de dyraste anbuden antagits.

– Sunt förnuft säger att man inte kan jämföra 8 000 timmar med 10 0000 timmar. Anbuden är inte utvärderade på lika villkor.

Men eftersom upphandlingen frågade efter 2 000 lärlingstimmar har många av företagen lagt till det, antingen man har lärlingar eller inte.För att hålla dörren öppen för att ta in lärlingar.

Andra företag har helt enkelt satt en nolla, eftersom man inte har lärlingar.

– Men de frågade ju om lärlingspris, säger företagaren, och då kände jag att jag måste fylla i en summa.

Det är en sak att förlora i en rättvis upphandling, säger företagaren, det får man tåla. Men att förlora på en sådan här sak är inte acceptabelt. Det betyder att jag måste säga upp folk.

– I den här upphandlingen är det de dyraste anbuden som vunnit, säger företagaren och pekar på att det i Högsby skiljer 93 kronor per timma mellan det högsta och det lägsta anbudet. I Hultsfred är motsvarande siffra 73 kronor.

Hultsfredsföretagaren har tagit hjälp av advokat för att försöka få den här upphandlingen hävd.

– Advokaten anser att underlaget till den är fullständigt undermåligt, säger företagaren. Bland annat tycker han att kostnaden för lärlingslöner måste specificeras närmare. Lärlingslönen styrs ju av kollektivavtal och det är stor skillnad på om det är en lärling från skolan eller om det är en lärling från "gatan".

För att skapa rättvisa hoppas företagaren att hela upphandlingen tas om, och att kolumnen för lärlingstimmarna nollställs för alla.

– Först då kan det bli en rättvis upphandling, säger företagaren.

Den här upphandlingen gäller för ÖSK, för Hultsfreds kommun och flera kommunala bolag. Även Högsby kommun berörs.

– Den felaktiga upphandlingen gör att det kommer att bli rejält mycket dyrare för skattebetalarna, säger företagaren. Bara på byggsidan rör det sig om 1,3 miljoner kronor. Och sedan tillkommer mattläggning, el, måleri och allt annat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!