Första steget mot automation – ny maskin på Körners

Körners Mekaniska i Hultsfred storsatsar på en ny maskin. Och tar samtidigt ett steg in i framtidens produktion.

Jobbet med att få den nya maskinen på plats är i full gång. Det gäller att få fast den ordentligt i golvet. Tanken är att den ska vara i full drift efter semestern.

Jobbet med att få den nya maskinen på plats är i full gång. Det gäller att få fast den ordentligt i golvet. Tanken är att den ska vara i full drift efter semestern.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2022-06-10 20:00

– Det blir vår första maskin med automation, säger vd Robin Körner. Den första maskinen vi har som kan jobba obemannat och på sätt leverera tre, fyra extra produktionstimmar. Man måste ju hänga med i utvecklingen.

Så om operatören laddar maskinen med material och program innan hemdags, så klarar den sig själv till jobbet är klart.

Men en operatör behövs ändå. Även om maskinen kan mycket, måste någon tala om för den hur den ska göra, programmera den och fylla på med material.

Det handlar om en investering på totalt fem miljoner kronor. För pengarna får företaget en femaxlig fräs, som har plats för som mest 120 olika verktyg på tio olika paletter. Robin Körner berättar entusiastiskt om den nya maskinen.

undefined
Robin Körner tar en titt på nyförvärvet. En investering på totalt fem miljoner kronor, som är ett första steg mot en mer automatiserad produktion.

På fredagsmorgonen började installationen. En kranbil från Jinert lyfte av den från lastbilen och sedan rullades den in i verkstaden för att komma på plats, så att monteringsarbetet kunde börja.

– Vi har slängt ut tre av våra gamla maskiner för att få plats med den här. Vi har haft några maskiner som inte använts särskilt mycket, säger Robin Körner.

Så de fick lämna plats för den nya, som beräknas vara i drift någon gång efter semestern. Samtidigt gör företaget lite omflyttningar av personalen mellan de olika maskinerna.

– Vi söker också en CNC-operatör. Dock inte speciellt till den här nya maskinen.

Det är inte helt enkelt att hitta fullfjädrade operatörer, men har företaget ändå fått in några svar på annonserna.

– Det är några som vi kommer att prata med, säger Robin Körner.

undefined
Den nya maskinen levererades på fredagsmorgonen och det var en del pyssel med att få in den i lokalen. Men med rejäla don är inget omöjligt.

Han berättar också att man ofta söker folk direkt från skolan, för att sedan utbilda dem själva. 

– Precis nu i dagarna har vi anställt en på ett fast jobb. Han slutade gymnasiet förra året och har haft en tillfällig anställning fram till nu.

På det hela taget har företaget ett nära samarbete med skolan på många olika områden. Vid det här laget har Körners Mekaniska 38 anställda.

– Vi har en fantastisk personal, säger Robin Körner, de ställer upp fantastiskt bra. Vi har en ganska ryckig produktion. Ibland har vi väldigt mycket, ibland är det lite mindre.

Företaget tillverkar bland annat delar till svetsrobotar, och en annan stor del av produktionen är olika fixturer till Ecmek i Växjö.

Just nu är det dessutom högtryck i verkstaden. Maskinerna går för fullt, tidigare i år har man dessutom slagit rekord i antal verkstadstimmar, berättar Robin Körner. Och det ser stabilt ut hela våren.

– Vi har heller inte haft några permitteringar under pandemin, säger han. Vi ville vara beredda den dagen det skulle vända, och det var vi.

Men det blev en markant nedgång i antalet ordrar under 2020. Det blev ganska lugnt i verkstaden, men under förra året började det fylla på igen. Och i år har det tagit fart ordentligt. 

– På det hela taget tycker jag det ser bra ut framöver, säger Robin Körner.

Däremot känner man av materialbristen ganska ordentligt. Det kan vara svårt att få tag i olika material, framförallt aluminium. Och hittar man något, så är det dyrt.

– Priserna har ökat rejält. Mycket beroende på kriget i Ukraina. Landet är en stor producent av stål. Likaså ställer logistikproblem och brist på chaufförer till det. 

– Det är ett dagligt problem för oss. Vi får ringa och jaga material nästan hela tiden, säger Robin Körner.

Nu är den på väg så sakteliga. Den nya maskinen rullades in i verkstaden på elektriska "skridskor".
Nu är den på väg så sakteliga. Den nya maskinen rullades in i verkstaden på elektriska "skridskor".
Körners Mekaniska AB

Ett familjeföretag i tre generationer. Nu drivs företaget av Robin och Henrik Körner.

Företaget startades 1949 av Sven Körner i en källarlokal. En bit in på 50-talet flyttade man in i de nuvarande lokalerna.

De första produkterna var bland annat en vattendriven tvättmaskin och ett hjulinställningsverktyg för bilverkstäder. Numera är det dock legotillverkning och korta serier som är företagets speciella nisch.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!