"Vi kommer att lösa det här problemet"

"Vi ska lösa problemet" säger Peter Bäckström på Nevel AB som driver fjärrvärmeverket i Hultsfred. Vi har investerat i ett nytt filter, och det hoppas jag ska hjälpa.

Hultsfred2023-07-12 06:00

Som Vimmerby Tidning tidigare berättat har Hultsfreds kommun gjort en polisanmälan mot företaget Nevel AB, efter att företaget överskridit utsläppsvärdena för Zink och Kadmium i sitt miljötillstånd.

– Jag har inte sett anmälan än, säger Peter Bäckström. Men vi kommer att lösa problemet.

Riktigt vad det beror på att utsläppen ökat, kan han inte ge besked om när vi talas vid.

– Det kan bero på bränslebyte, säger han. 

Men vad det än beror på, så ska det bli en lösning på problemet. Det nya filtret som ska monteras hoppas han mycket på. Det är mycket och avancerad utrustning som används i fjärrvärmeverket.

– Det var vi som upptäckte avvikelserna i vår provtagning, säger han. Och vi anmälde det till kommunen, precis som vi ska göra. Vi jobbar hårt för att hålla villkoren i våra miljötillstånd, och har en ständig dialog med kommunen.

– Den här händelsen ska inte påverka dialogen, inte från vår sida i alla fall, säger Peter Bäckström vidare. Vi är beredda att samarbeta med både kommunen och andra myndigheter för att utreda vad som hänt. Och vi är förstås medvetna om att kommunen måste göra den här anmälan enligt lagen.

Så han är inte orolig för att man inte ska kunna lösa problemet med utsläppen.

– Det kommer att lösas, säger han, men i nuläget vet jag inte exakt när. Men jag hoppas och tror att det nya filtret ska vara lösningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!