Föroreningar upptäckta på Herrstorpet – sanering krävs

Hultsfreds kommun tvingas sanera ett område på Herrstorpet. Det har upptäckts att det finns gamla föroreningar lagrade på marken intill en göl.

Den lilla dammen var ursprungligen ett lertag för tegelbruket. Men senare har den används för att tippa bland annat Karbidslam i. Men nu ska den saneras, eftersom Herrstorpet ska bli bostadsområde.

Den lilla dammen var ursprungligen ett lertag för tegelbruket. Men senare har den används för att tippa bland annat Karbidslam i. Men nu ska den saneras, eftersom Herrstorpet ska bli bostadsområde.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2021-04-23 16:00

Miljö- och byggnadsnämnden riktar krav på kommunen, att man i egenskap av markägare ska låta sanera föroreningarna, innan man kan tillåta en vidare exploatering av det tilltänkta nya bostadsområdet på Herrstorpet. Det var i samband med detaljplaneringen i området som de här föroreningarna aktualiserades. Visst har de varit kända sedan tidigare, men nu blev kravet på en sanering mer akut.

Det handlar om karbidslam, en restprodukt som ursprungligen kommer från det gamla gasverket i Hultsfred och på den här tiden var miljötänkandet inte särskilt utbrett. Så man gjorde sig av med avfallet genom att tippa det i ett gammalt lertag, som tillhört Herrstorpets tegelbruk. I samband med tillverkningen av acetylengas.

Strax intill, vid samma vattensamling, har man också hittat andra miljöfaror. Det är dumpat material som bland annat innehåller arsenik, och kolväten av olika slag. 

undefined
Lera för tillverkningen i Herrstorpets telebruk togs här, och senare användes groparna för att dumpa avfall. Som nu alltså ska tas bort.

Nu kräver miljö- och byggnadsnämnden att det här karbidslammet och det övriga tas omhand på ett säkert sätt. Enligt nämndens beslut innehåller det tungmetaller, exempelvis höga halter av tungmetallen krom, eftersom kromsyra använts för att rena gasen. 

– Finns det gifter i marken är det klart att vi ska ta bort dem, säger kommunalrådet Lars Rosander (C) som inte räknar med att det saneringskravet ska försena exploateringen. 

– Det är fortfarande en lång process kvar, säger han, detaljplanen ska förhoppningsvis godkännas nu i sommar.

Inte heller Lennart Davidsson (KD), vice ordförande i miljö- och byggnadsnämnden tror att det är en ny "Vartatomt" som dykt upp, utan det här ska gå snabbt och smidigt att komma till rätta med.

– Området ska saneras, det är vi alla överens om, säger han, det finns inga konflikter i det här fallet. Föroreningarna ligger dessutom ytligt och det handlar inte om några stora mängder, säger han.

Han ser i stället kravet som riktas mot kommunen mera som en formalitet, för att allt ska gå efter instruktionsboken. Men lika fullt riktas kravet till kommunen, som i egenskap av markägare har ansvaret. Verksamheten vid gasverket upphörde ju tidigt på 1960-talet.

Anders Karlsson, miljöinspektör på Miljö- och byggnadsförvaltningen betraktar inte karbidslammet som jättefarligt. Men eftersom det ligger nära det som ska bli bostadsområde bör det tas bort, tycker han. 

– Karbidslammet är starkt basiskt, säger han

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!