Södras försäljning av tallplantor mot rekordnivå

Södra räknar med att sälja dubbelt så många tallplantor i år, jämfört med 2017. Granbarkborren har fått skogsägarna att tänka om. Det välkomnas av Thomas Johansson i Stora Aby, som vill se mer blandskog.

Andelen tall som levererats till Södras medlemmar närmar sig historiskt höga nivåer. Granbarkborren har fått allt fler att överge granen. Det gläder Thomas Johansson som vill få skogsägare att tänka "rätt träd på rätt mark".

Andelen tall som levererats till Södras medlemmar närmar sig historiskt höga nivåer. Granbarkborren har fått allt fler att överge granen. Det gläder Thomas Johansson som vill få skogsägare att tänka "rätt träd på rätt mark".

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfred2021-06-29 06:00

Nio miljoner – så många tallplantor väntas Södra sälja på helåret för 2021, visar deras nya prognos.

Siffran är en dubblering jämfört med 2017 och jämfört med lägstanivåerna från 2007–2009 har antalet sålda tallplantor mer än femdubblats.

Bryter man ner siffrorna på lokal nivå, för Hultsfred-Vimmerby ser man att Södra levererade 37 procent tallplantor eller 698 000 stycken till sina medlemmar 2017 och 1 175 000 granplantor.

I år dominerar tallen med 57 procent levererade plantor och beställda till hösten, vilket motsvarar 1 320 000 stycken mot 989 000 granplantor.

Det är ett intresse som överträffat Södras högt ställda förväntningar.

– Vi har haft brist på tallplantor i år. En snabb bedömning är att vi skulle kunna sälja ytterligare cirka 100 000 och då hamnat på en tallandel på cirka 60 procent det här året, säger områdeschef Johan Johnsson.

undefined
Thomas Johansson på en av sina marker, med sådd och fröträd. "Det går att lyckas med tallföryngringar. Man kan plantera, så och eller ha fröträd", säger han och uppmuntrar skogsägare till att gå över från gran till tall.

Intresset gläder även Thomas Johansson, säkerhetsombud i Södras förtroenderåd, som själv har 85 procent tall på sin fastighet. Han förespråkar blandskog.

– Senaste åren har vi märkt en stor skillnad, att fler börjat plantera mer tall. Det är viktigt att få skogsägarna att förstå att man måste plantera rätt träd på rätt plats, både för djuren och vår egen skull.

Siffrorna tycker han visar att budskapet börjat gå in.

– Det är djuren som förstört det sunda tänket. Skadorna på tallen, som rådjur och älg och nu även gris och kronhjort orsakar, fick skogsägare att börja plantera mer gran.

– Så kom torrsommaren 2018, då började man inse att det inte går att ha fel träd på fel plats, utan det är tall som klarar svaga marker, eftersom de går ner djupare med sina rötter. Som en följd av torkan kom granbarkborren, som gjort att intresset för tall ökat igen, tillägger han.

undefined
Betesskadorna på tall i Götaland är fortsatt mycket stora och de årliga skadorna ligger i dag på 15 procent, långt ifrån det nationella målet om högst fem procent. Thomas Johansson visar hur det ser ut där älgen mumsat i sig av barken och orsakat stora skador.

Thomas Johansson guidar runt på sina marker i Stora Aby. Han visar nya skador, sedan älgen mumsat i sig av barken, och resultatet efter flera års "läkning".

– Barken läker i vissa fall så pass att skadan kan vara svår att upptäcka, men inuti finns den kvar och drar ner priset på timret. Så vi måste sätta mer tall, så djuren får mer att äta. Då kan vi få en bra balans mellan djur och att vi kan leva på vår skog, säger Thomas som vill uppmuntra till att sätta mer tall.

– Det går att lyckas med tallföryngringar, man kan antingen plantera, så och eller ha fröträd, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!