Under 2021 uppgick den totala sjukfrånvaron inom barn- och utbildningsförvaltningens verksamheter till 5,82 procent av arbetad tid, varav 4,10 procent var korttidsfrånvaro.
– Vi har haft stor frånvaro på grund av coronapandemin, säger Martin Snickars.
Sjukfrånvaron inom förskolan var 8,86 procent, vilket kan jämföras med 5,67 procent på gymnasiet, 4,38 procent inom grundskolan och 2,29 procent inom vuxenutbildningen.
– I förskolan är personalen väldigt nära barn och man arbetar nära tillsammans också mellan personal. Där har vi återkommande den största sjukfrånvaron. Den lägsta sjukfrånvaron är på vuxenutbildningen. Där har vi bedrivit distansundervisning under en stor del av 2021, och då minskar också sjukfrånvaron.
Kvinnliga medarbetare hade i genomsnitt 48 procent högre frånvaro än sina manliga kollegor under förra året. Skillnaden var ännu större mellan olika ålderskategorier. Frånvaron var 58 procent högre i den äldsta ålderskategorin, 50 år och uppåt, jämfört med de medarbetare som inte fyllt 30 år.
Även om sjukfrånvaron var hög under 2021 noterades en minskning i nästan alla verksamheter jämfört med 2020, då den totala sjukfrånvaron uppgick till 6,83 procent.
– Under januari–februari 2022 har vi haft en väldigt stor frånvaro på grund av omikronpandemivågen, säger Martin Snickars som uppger att framför allt korttidsfrånvaron har ökat.