Plats för 197 flyktingar i Stålhagen – men ingen här än

30 bäddar står redo att ta emot Ukrainska flyktingar. Och i slutet på veckan ytterligare 25. Men på sikt kan Hultsfred erbjuda 197 platser.

Stålhagens förskola skulle egentligen stängas vid påsk. Men nu ser det ut som den kan få leva vidare ett tag till, om det finns ett behov när flyktingar från Ukraina anländer.

Stålhagens förskola skulle egentligen stängas vid påsk. Men nu ser det ut som den kan få leva vidare ett tag till, om det finns ett behov när flyktingar från Ukraina anländer.

Foto: Olof Calson

Hultsfred2022-03-22 10:16

– Vi har ett 40-tal tomma lägenheter i Stålhagen som vi kan ta till, svarade kommunalrådet Lars Rosander (C) på en direkt fråga från oppositionsrådet Tomas Söreling (S). 

Vid måndagskvällens fullmäktigesammanträde riktade Söreling frågan till kommunalrådet, om hur det står till med kommunens beredskap för att ta emot flyktingar från Ukraina.

– Än så länge har det inte kommit några flyktingar hit till det kommunala mottagandet. Vi har inte fått någon förfrågan från Migrationsverket än, sa Rosander.

Men den kommer ganska snart, det är han övertygad om. 

– Det har varit mycket fokus på förläggningar i sporthallar och liknande. Men vi tycker det känns bättre att kunna erbjuda boende i lägenheter, i stället för en madrass på golvet i en sporthall, säger Rosander vidare.

– Mot bakgrund av de prognoser vi sett, och att det är sagt att flyktingarna ska fördelas jämnare över landet än tidigare, så känns det bra att vi kan leva upp till vad som förväntas av oss.

Även skolan är i full gång med förberedelser och ser över vilka resurser som finns. Enligt lagen ska kommunen erbjuda en skolplats inom en månad. Och en förskoleplats inom tre månader.

Det kan bli så att Stålhagens förskola kan leva vidare. I alla fall ett tag till.

– Det var ju tänkt att den skulle stängas nu till påsk när verksamheten flyttar över till nya Växthuset. Men vi kanske får ta lokalerna i bruk igen, säger Rosander.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!