I Södra Ekeberg pågår bygget av den nya förskolan, som kommer att ha plats för 200 barn. Dit ska barn och personal från Stålhagens förskola och Oredans förskola flytta.
Enligt de ursprungliga planerna skulle inflyttningen ha skett vid årsskiftet, men bygget har dragit ut på tiden.
– Det vi siktar på är inflytt antingen i anslutning till sportlovet vecka 8–9 eller i anslutning till påsklovet. Vi ser att vi måste göra det i anslutning till lov då vi har färre barn i verksamheten, säger Emma Roos Simonsson.
Varför har bygget blivit försenat?
– Det finns flera orsaker. Man hade en coronaspridning på byggarbetsplatsen i höstas. Det gjorde att byggarbetsplatsen fick stå still en vecka ungefär. Sedan har det uppkommit saker i byggprocessen som behövt förändras. Det har tagit längre tid än man förväntat sig.
Vad innebär förseningen för verksamheten?
– Problematiken är att vi står med två verksamheter som ska avvecklas och flytta in i byggnaden. Vi har också räknat med att ta in lite fler barn. Det blir problematik kring hur vi löser köhanteringen. Vi har löst det till mars månad än så länge.
Emma Roos Simonsson berättar att de plockar in barn i befintliga verksamheter och förstärker upp med personal. I dagsläget finns 160 barn i de två förskolor som ska avvecklas, men det kommer inledningsvis att vara ungefär 175–180 barn som ska flytta in i den nya förskolan.
– Växthuset är byggt för ungefär 200 barn. I maj månad när vi har som mest barn räknar vi med att den är fylld.
Budgeten för förskolebygget ligger på 100 miljoner kronor. I den summan ingår även trafikförändringar vid Hagadalsgatan och andra åtgärder som krävs i samband med bygget.
Innebär förseningen att bygget blir dyrare?
– Nej, det har vi inte fått till oss att det ska bli, utan vi håller budget.
Emma Roos Simonsson beskriver Växthuset som en unik förskola, utformad utifrån verksamhetens behov.
– Det är en förskola som är ritad utifrån ett nytänk, säger hon och berättar att förskolan i stället för avdelningar kommer att ha så kallade hemvisten och personalteam.
Som namnet antyder får förskolan även en miljöprofil.
– Det blir solceller på hela förskoletaket. Förskolan byggs också med en stor satsning på utomhusmiljöer med odling och sådana delar som vi inte har så stor erfarenhet av innan.