Förslaget: Stäng av gatan framför skolan

Stäng av Västra Långgatan framför Lindblomskolan och gör skolgård av den. Det kontroversiella förslaget presenteras av Barn- och utbildningsnämnden.

Stäng av trafiken förbi Lindblomskolan. Barn - och utbildningsförvaltningen ser helst att Västra Långgatan förvandlas till skolgård, i ett förslag till ÖSK.

Stäng av trafiken förbi Lindblomskolan. Barn - och utbildningsförvaltningen ser helst att Västra Långgatan förvandlas till skolgård, i ett förslag till ÖSK.

Foto: OLOF CARLSON

Hultsfred2023-08-25 14:00

Nämnden fick i uppdrag att lämna synpunkter på ÖSK:s nya trafikplan för Hultsfred och kastar då fram sitt förslag.

Enligt detta vill man då alltså stänga av gatan förbi Lindblomskolan och i stället göra skolgård av den.

– Den nuvarande skolgården är för liten för 500 elever, säger Martin Snickars, chef för barn- och utbildningsförvaltningen.

Han berättar att det är cirka 100 skolbarn som korsar den trafikerade Västra Långgatan flera gånger varje dag på väg mellan skolans huvudbyggnader och modulen som ligger uppe på kullen på andra sida vägen.

Nämnden föreslår i stället att vägområdet görs om till skolgård för att knyta ihop skolans områden. 

Nämnden efterlyser en långsiktig trafiklösning vid Lindblomskolan.

– Vi kan ju inte ha en tillfällig lösning hur länge som helst, säger Snickars, och tänker på modulskolan uppe på kullen.

– Förr eller senare måste vi ha något permanent. Och då måste vi veta vilket område vi har, för att planera.

Nämndens förslag till ÖSK innehåller ytterligare ett förslag, som kan förbättra trafiksituationen vid skolan. En gångtunnel under Västra Långgatan.

I svaret i ÖSK lyfts också förslag om att gå ut med enkäter till vårdnadshavare på andra orter än i Hultsfred, för att fråga efter synpunkter som kan göra trafiksituationen bättre. Likaså vill man se att trafikplanen beskriver gång- och cykelvägar på de andra orterna, precis som de gör i Hultsfred.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!