Först i Sverige om färna

Färnan är en fiskart som man än så länge inte vet så mycket om. Det har Carl-Johan Månsson tänkt att ändra på. Och han blir på sätt och vis först!

Här har Carl-Johan Månsson hittat en av de sändarförsedda fiskarna och lyssnar av hur pass långt bort fisken befinner sig. Foto: Anders Holm

Här har Carl-Johan Månsson hittat en av de sändarförsedda fiskarna och lyssnar av hur pass långt bort fisken befinner sig. Foto: Anders Holm

Foto:

Hultsfred2007-05-24 07:16

Färna är en fiskart som trivs bra i Emåns vatten, och en anledning till att ån är rikskänd är just på grund av det fina beståndet färna i ån. Men så jättemycket vet man däremot inte om arten färna.
För Carl-Johan Månsson, från Hultsfred, har hjärtat alltid bankat lite extra för färnan, och dessutom för Emån. Valet av examensjobb, som han utför under fiskevårdsprogrammet på Göteborgs Universitet, var därför självklart. Han har snart tillbringat en och halv månad vid Emåns nedre delar. Syftet är att få veta mer om färnan och hur den vandrar och rör sig i vattnet.
Metoden han använder sig av är pejling, även kallat telemetri. Metoden gör hans projekt helt unikt. Liknande studier på färnan har nämligen aldrig gjorts i Sverige, och i världen bara på enstaka håll i England och Tyskland.
Vid regelbundna tider pejlar han de nio färnorna, som är sändarförsedda. Genom ljudsignaler som härstammar från en mottagare får han ett intryck var i vattnet fiskarna befinner sig. Principen är densamma som pejling på landlevande djur. Eftersom varje sändare har en egen frekvens, kan han få fram varje enskild färnas placering, som sedan noteras noggrant.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om