Först med att bestiga Kung Oscar

Janne Corax och Nadine Saulnier har lyckats att skriva historia genom att bli de första som någonsin bestigit berget Kangzhangri i Tibet.

Janne Corax har tillsammans med Nadine Saulnier bestigit Kangzhangri i Tibet trots den otillgänlighet som råder där. På bilden Janne Corax i tidigare expedition.

Janne Corax har tillsammans med Nadine Saulnier bestigit Kangzhangri i Tibet trots den otillgänlighet som råder där. På bilden Janne Corax i tidigare expedition.

Foto:

Hultsfred2007-07-26 07:13

Klättrarna, tillika äventyrarna, Janne Corax och Nadine Saulnier från Målilla har, som de första någonsin, lyckats bestiga berget Kangzhangri i Tibet.
Det finns inga tidigare dokumenterade bestigningar av bergstoppen som är belägen 6 323 meter över havet. Den främsta anledning att berget tidigare inte bestigits lär vara att berget ligger i ett av världens mest isolerade landområden och att det är över 60 mil till närmaste farbara väg.
Äventyrstidningen Outside skriver att berget Kangzhangri fick namnet Kung Oscars fjäll när Sven Hedin, som första västerlänning, passerade det under sin resa över Chang Tang-platån 1896.
Det är inte första gången Janne Corax och Nadine Saulnier försöker bestiga toppen. Ett försök gjordes vid årsskiftet mellan 2003 och 2004, men då satte vädret stopp för planerna. I samband försöket blev de istället den första mannen och kvinnan i världen som lyckades ta sig över Chang Tang-platån, både utan bärhjälp och guide.
Även en annan svensk äventyrare, Ola Skinnarmo, har tidigare gjort ett försök men var tvungen att avbryta expeditionen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om