Första beställningarna av SKL-hus gjorda – 50 kommuner visar intresse

Två kommuner har redan beställt. Och man för samtal med ytterligare fyra i Kalmar län. Sammanlagt 45-50 kommuner visar intresse för de nya SKL-husen. – Nu är vår vision att starta Nordens modernaste trähusindustri i Hultsfred, säger Mikael R. Olsson, marknads- och försäljningschef på Hjältevadshus.

Två kommuner har beställt så kallade SKL-hus och ytterligare 45-50 visar intresse. "Nu är visionen att starta Nordens modernaste trähusindustri i Hultsfred", avslöjar Mikael R. Olsson.

Två kommuner har beställt så kallade SKL-hus och ytterligare 45-50 visar intresse. "Nu är visionen att starta Nordens modernaste trähusindustri i Hultsfred", avslöjar Mikael R. Olsson.

Foto:

Hultsfred2017-03-31 05:30

Det är en månad sedan det blev skarpt läge och kommunerna kunde börja beställa de så kallade SKL-husen.

På den tiden har två beställningar gjorts, eller avrop som det heter i och med att beställningarna går till SKL, Sveriges Kommuner och Landsting.

– Kommunerna har fått alla ritningar och vi är väldigt nära att signa första nu, det ligger bara tio dagar, max två veckor bort, säger Mikael R. Olsson.

Mindre mer på hugget

Intresset för "Bostadshus 16" var stort redan från början. Och det blev ännu större när kommunerna förstod vilken bra upphandling SKL gjort.

Hade ni trott att det skulle snurra igång så här snabbt?

– Vi hoppades. Däremot förvånar det oss att det är de mindre kommunerna som varit mer positiva så här i inledningen, vi trodde mer att de stora och medelstora skulle gå i bräschen.

– Vad vi förstått är särskilt de mindre kommunerna tacksamma över att äntligen få möjligheten att kunna bygga på sina orter och i ytterområdena, tillägger Mikael R. Olsson.

Han väljer att inte avslöja vilka två kommuner som blev först med att "trycka på knappen" som han säger, och han vill inte gå in på hur många hus eller lägenheter det rör sig om. Nöjer sig med att säga att kommunerna ligger "längre ifrån". Det handlar dock, i båda fallen, om tvåvåningshus.

– Vi hade ett 30-tal intresserade kommuner redan när avtalet skrevs under i Växjö och nu är vi uppe i 45-50. Fyra av dem finns i Kalmar län.

Nordens modernaste

Samtidigt genomfördes under gårdagen ett branschöverskridande seminarium i Nässjö med Do-tank. Smart Housing Småland har engagerats för att göra tillverkningsprocessen vid Hultsfredshus modernare och mer automatiserad än den normala bygg- och trähusindustrin är.

– Vår vision är att starta Nordens modernaste trähusindustri i Hultsfred, säger Mikael R. Olsson.

Är det fortfarande ett hundratal jobb som kommer skapas i Hultsfred?

– Ja, det är det.

Det talades inledningsvis om att de allra första husen kunde komma att tillverkas i Hjältevad, istället för Hultsfred?

– Det vet vi inte, utan det beror på när de vill ha leveransen, hur bråttom de har. Vi räknar med att vara igång i Hultsfred första halvan av 2018, men det beror på när vi har klart med maskiner och personal.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!