Första kvinnliga brandmannen med en heltidstjänst

Efter två år som deltidsbrandman har Rebecca Ovedal fått en heltidstjänst på räddningstjänsten i Hultsfred. "Jag har inte riktigt smält det än att jag ska få jobba med det som jag tycker är så fruktansvärt roligt", säger hon.

Rebecca Ovedal är deltidsbrandman i Hultsfred sedan drygt två år tillbaka. Nu tar hon nästa steg och blir heltidsanställd på räddningstjänsten.

Rebecca Ovedal är deltidsbrandman i Hultsfred sedan drygt två år tillbaka. Nu tar hon nästa steg och blir heltidsanställd på räddningstjänsten.

Foto: Jimmy Larsson

Hultsfred2022-06-14 20:00

Kvinnliga brandmän är fortfarande en bristvara.

– Jag är ganska van vid att vara ensam tjej. Vi är några till i kommunen, men vi träffas tyvärr väldigt sällan, säger Rebecca Ovedal som blev deltidsbrandman i början av 2020.

– Jag trodde aldrig någonsin att jag skulle fastna så för det här. Jag såg det mer som en träningsutmaning – att jag var tvungen att hålla mig i form, fortsätter hon.

undefined
"Jag är ganska van vid att vara ensam tjej", säger Rebecca Ovedal som rekommenderar kvinnor att satsa på brandmannayrket.

Till vardags arbetar Rebecca Ovedal på Hultsfred lärcenter, där hon bland annat är samordnare. Men efter semestern blir hon heltidsanställd på räddningstjänsten. Där ska hon jobba som instruktör och brandman.

– När tjänsten kom ut var det inga tveksamheter om att jag skulle söka. Jag håller i en del utbildningar i min nuvarande tjänst och det är så otroligt roligt. Jag trodde dock aldrig att jag skulle behöva välja mellan Hultsfred lärcenter och räddningstjänsten, för det är två arbetsplatser jag tycker väldigt mycket om. Men nu blev det så. 

När hon erbjöds jobbet på räddningstjänsten var det självklart att tacka ja. Som instruktör ska hon utbilda kommunanställda, företag och privatpersoner i hjärt-lungräddning och brandskydd.

Instruktörsdelen utgör 70 procent av tjänsten, hon blir därför inte heltidsbrandman. Däremot blir hon den första kvinnliga brandmannen med en heltidstjänst på räddningstjänsten i Hultsfred.

Med tanke på de två åren som deltidsbrandman är hon redan varm i kläderna på brandstationen.

– Utmaningen är att stå och prata framför alla och få alla att känna att det är matnyttigt för dem. Alla kanske inte tycker att det är jättekul att vara på en HLR-utbildning, men jag ska få dem att tycka att det är roligt.

undefined
"Det bästa är gemenskapen och hur man utvecklas som person", säger Rebecca Ovedal om att jobba som brandman.

Vad är det bästa med brandmannayrket?

– Det är gemenskapen och hur man utvecklas som person. Du ställs inför så speciella uppgifter. Uppgiften är att lösa situationen, och det är väldigt utvecklande. Man vet aldrig vad man möts av. Sedan gillar jag adrenalinpåslaget och att det är snabba puckar.

Skulle du rekommendera andra kvinnor att bli brandman?

– Ja, verkligen. Jag tror och hoppas att det är många som vill. Det är bara att ta klivet, för man klarar mer än vad man tror. Jag vill verkligen få kvinnliga kollegor här i Hultsfred, avslutar Rebecca Ovedal. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!