Första skylten av sitt slag: Det här betyder den

Herr Gårman har fått sällskap av en ny skylt som ska trygga cyklisterna. Den första skylten i Hultsfreds kommun. Projektledare Simon Råsbacken lär oss vad den betyder.

En ny skylt, som ska trygga cyklisterna, har dykt upp i centrala Hultsfred, vid rondellen, berättar Simon Råsbacken. Ett slags övergångsställe för cyklister där bilförarna har väjningsplikt mot cyklister. Finns inte skylten ska cyklisterna stanna.

En ny skylt, som ska trygga cyklisterna, har dykt upp i centrala Hultsfred, vid rondellen, berättar Simon Råsbacken. Ett slags övergångsställe för cyklister där bilförarna har väjningsplikt mot cyklister. Finns inte skylten ska cyklisterna stanna.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfred2020-09-22 08:00

Med den nya skylten, vid övergångsstället vid centrumrondellen, får cyklisterna företräde.

– Den har med andra ord samma betydelse som Herr Gårman, det vill säga att bilisterna har väjningsplikt både för gående och cyklister. Trianglarna som målats på asfalten gör det ännu tydligare att det är väjningsplikt som gäller, säger Simon Råsbacken, ÖSK.

– Utan den aktuella skylten har inte bilisterna väjningsplikt, det tål att understryka, utan då ska cyklisterna stanna, säger han.

Skylten introducerades 2014 och är den första i Hultsfreds kommun. Men inte den sista.

– Det är väldigt många passager längs cykelvägen mellan Slätten och Stålhagen, så vi tittar på dem individuellt, hur vi kan göra dem säkrare, så skylten för cykelöverfart lär dyka upp på fler ställen. Vi vill också hitta förgreningar från andra vägar till cykelvägen. Norra Kyrkogårdsgatan håller vi på med nu, i samband med en VA-sanering, säger Simon Råsbacken.

Hur har era tankar gått?

– Det är lite av moment 22. Föräldrar är rädda för att släppa sina barn på cykel till skolan, så de skjutsar barnen istället. Då får vi mer trafik och riskerna ökar för de barn som cyklar. Så nu blir det en satsning på cykelvägen istället för fler parkeringar. Vi vill få folk att cykla mer.

Farthinder åt båda håll ska bana väg för att få ner farten till max 30 kilometer i timmen och rondellen tror man också hjälper till att hålla hastigheten nere.

– Det är viktigt att poängtera att cyklisterna ändå har ett ansvar. De bör väga in hur fort bilarna kommer och om de har en chans att stanna. Sunt förnuft är viktigt, så man inte bara kör rakt över.

Tror du folk vet vad skylten betyder?

– Jag är rädd för att folk inte förstår den i och med att den är så ny. Och jag befarar att de inte söker upp vad den betyder. Så det är viktigt att sprida informationen.

undefined
Anders och Ingrid Johansson välkomnar skylten som ger cyklister företräde. "Forhoppningsvis visar bilisterna hänsyn", säger de.

Ingrid och Anders Johansson är vana cyklister. Men skylten i centrum hade de inte lagt märke till innan.

– Den är välkommen. Jättebra att vi cyklister blir uppmärksammade i trafiken. Vi lever lite farligt ibland, kan jag tycka. Bilarna kommer så snabbt, så jag brukar stanna och gå över, säger Ingrid Johansson.

undefined
Ronny Karlberg var inte bekant med skylten som visar cykelöverfart och är att likna med Herr Gårman. "Jag har inte tänkt på att den kommit upp", säger han.

Ronny Karlberg hade inte heller sett skylten och var inte riktigt bekant med dess betydelse.

– Den har jag inte tänkt på faktiskt, men den är bra och ska förhoppningsvis trygga cyklisterna.

Karta: Hagadalsgatan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!