Större andel än i andra kommuner hoppar dos två

Samtidigt som Hultsfredsborna är näst sämst i länet på att vaccinera sig, visar sig också en högre andel, jämfört med andra kommuner i länet, inte dyka upp för dos två.
Samtidigt som Hultsfredsborna är näst sämst i länet på att vaccinera sig, visar sig också en högre andel, jämfört med andra kommuner i länet, inte dyka upp för dos två.

Hultsfred sticker ut i listan över antalet som väljer att ta dos ett – men inte kommer till dos två. "Då söker vi upp dem aktivt, i syfte att få fler fullvaccinerade."

Hultsfred 27 september 2021 12:58

Det säger regionens vaccinationssamordnare Marie Ragnarsson.

Statistik, som Vimmerby Tidning bett regionen ta fram, visar att 3,2 procent av de som fått dos ett i Hultsfreds kommun inte kommer på sin andra bokade tid. Bara Borgholm har större andel, 4,5 procent medan Torsås ligger bäst till 1,6 procent. I Vimmerby är det så här långt 1,9 procent som inte dykt upp när det är dags för dos två.

– Hultsfred sticker ut, jämfört med länets andra kommuner, säger Marie Ragnarsson. Visst, det kan vara många olika anledningar till att man inte kan komma, men då är det viktigt att man hör av sig om man får förhinder. I annat fall debiteras man 200 kronor, som ett vanligt vårdbesök.

Samtidigt som Hultsfred sticker ut i den här listan, har Hultsfreds kommun också den näst lägsta vaccinationstäckningen.

Har ni någon åtgärd, för att nå de här människorna, som inte dyker upp för dos två?

– Vi söker upp dem aktivt, när vi ser i våra listor att de inte kommit. Oftast ringer vi i syfte att boka en ny tid för att få fler fullvaccinerade. Det händer då, visar det sig ibland, att de kan ha varit i en annan region och tagit andra sprutan, säger Marie Ragnarsson och understryker att andra dosen behövs för att ha fullgott skydd.

Är det här förenat med extra kostnader för skattebetalarna?

– Ja, det blir ju en extra arbetsinsats. Det kan betyda att något annat måste avstås, som skulle gagnat vården för en annan person.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa