Första titten: "Väldigt mycket ny teknik"

Lådvis med böcker ska packas och bäras. Det är ett hårt jobb som väntar. För nu är det snart dags att flytta in i det nya biblioteket.

Det är massor av böcker som ska packas. Sandra Lönn och Hampus Eriksson räknar med att det blir ett par tusen flyttkatronger totalt.

Det är massor av böcker som ska packas. Sandra Lönn och Hampus Eriksson räknar med att det blir ett par tusen flyttkatronger totalt.

Foto: OLOF CARLSON

Hultsfred2020-04-30 14:00

Personalen ser fram mot flytten. Inte tu tal om den saken och nu är det nära. 40-miljonersbygget ska slutbesiktas nu på måndag och sedan börjar flytten på allvar.

Men redan nu är förberedelserna igång. Biblioteket har stängt för besökare, medan personalen är i full färd med att packa ner böcker.

– Det blir säkert tvåtusen lådor, säger bibliotekarien Hampus Eriksson. 

För det är inte bara de böcker som finns i det nuvarande biblioteket som ska följa med över, det finns dessutom två stora och välfyllda magasin som ska med. Så nog finns det att göra en tid framöver. Även om det finns hjälp att få.

Politikerna i kommunledningen fick en liten förhandstitt på det nya biblioteket och de blev vederbörligen imponerade av vad de fick se.

– Det är ett omfattande jobb som har gjorts, säger kommunstyrelsens ordförande Lars Rosander och då tänker han inte bara på biblioteket och alla böckerna, utan också lokalerna för Svenskt Rockarkiv med förråd och arkivmöjligheter.

– Det kommer att bli väldigt mycket ny teknik i lokalerna, säger han.

Oppositionsrådet Tomas Söreling håller med.

– Det finns väldigt många spännande möjligheter, säger han. Med utrymme för barnteater, föreläsningar, möten och annat. Det finns plats för upp till 80 personer.

Målet är att det nya biblioteket ska kunna öppna någon gång i juni, fast då blir det lite av en smygstart. Invigningen kommer inte att bli förrän i augusti, om det är möjligt att hålla den då. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!