Förutsättningar undersöks för cykelled

Tomas Sörelings motion om en cykelled utmed Emån har gått ett steg närmre verklighet. Knappt 250 000 kronor har beviljats i stöd till en förprojektering, där förutsättningar ska undersökas.

Tomas Söreling (S) drev igenom motionen som ligger till grund för projektet med cykelled längs Emån.

Tomas Söreling (S) drev igenom motionen som ligger till grund för projektet med cykelled längs Emån.

Foto: Sofie Olsson

Hultsfred2019-08-16 15:00

Förra året i september togs socialdemokraten Tomas Sörelings motion om en förstudie för att utveckla en cykelled längs med Emån upp till behandling i kommunfullmäktige. Ett helt enigt kommunfullmäktige biföll och nu ett år senare är förprojekteringen igång.

– Det är spännande, det ligger rätt i tiden då cykling är populärt och fler vill till exempel ha möjlighet att cykla till jobbet, säger Tomas Söreling.

– Utkastet till motionen kom från en privatperson som bor längs Emån som tyckte att vi skulle se över cykelmöjligheterna. Det är bara positivt ur hälso- och miljösynpunkt, säger han.

– Jag ser inte att det blir superstort på en gång, jag förstår att det kanske inte går att göra en cykelled på alla sträckor. Olika hinder kommer att dyka upp, men vi ser möjligheterna i det här, säger Tomas Söreling.

Det är Astrid Lindgrens hembygd och Jordbruksverket som har beviljat pengar till projektet. Nu väntar arbetet med att förprojektera:

– Vi ska kolla om förutsättningarna finns för att förverkliga det här. Vi har en anställd projektledare på timmar som jobbar med det här, säger Tommy Carlsson, fritidskonsulent på Hultsfreds kommun.

Än så länge kommer inget praktiskt arbete att utföras:

– Det ligger i nästa steg. Det är ett jättejobb att undersöka förutsättningarna; privata markägare och vägsamfälligheter måste kontaktas, säger han.

– Målet är naturligtvis att få till en cykelled i nära anslutning till Emån. Det går ju inte att cykla exakt bredvid, det måste vara praktiskt genomförbart, säger Tommy Carlsson.

Projektet är ett samarbete mellan Hultsfreds och Högsby kommun. Enligt Tommy Carlsson så har kommunerna i nuläget inte investerat några pengar i projektet utan går in med arbetstimmar och styrgrupper.

– Vi har gjort studiebesök på Öland där man byggt jättefina cykelleder, man får inspiration när man ser hur de har lyckats, berättar Tommy Carlsson.

Under hösten kommer en sammanställning av förprojekteringens resultat att göras, men exakt när det kommer vara klart kan Tommy Carlsson inte svara på:

– Förprojektering är jätteviktig, den måste vara grundlig och genomtänkt, så den kan vi inte hasta med.

– Det är ett intressant projekt som kan ge bra förutsättningar för att öka turismen i vår kommun. Det är roligt att utveckla och det vore roligt att få in en cykelled. Turista på hemmaplan har blivit allt mer populärt, säger Tommy Carlsson.

Projektet kallas "Cykla utmed Emån" och har beviljats pengar från Astrid Lindgrens Hembygd och Jordbruksverket.
Projektet kallas "Cykla utmed Emån" och har beviljats pengar från Astrid Lindgrens Hembygd och Jordbruksverket.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!