Frendo miljonsatsar på att bygga om och till butiken

Frendo satsar flera miljoner kronor på en till- och ombyggnad av butiken. "Vi har vuxit ur våra lokaler", säger Leif Alexandersson.

Lotta och Leif Alexandersson satsar på att bygga om och till Frendo med 120 kvadrat. Halva utbyggnationen blir butiksyta. Exempelvis blir cafédelen större och rymligare med panoramafönster ut mot Gjutaregatan. "Vi satsar på en rymligare butik i sin helhet och bättre pakethantering, för både personalen och kundernas skull".

Lotta och Leif Alexandersson satsar på att bygga om och till Frendo med 120 kvadrat. Halva utbyggnationen blir butiksyta. Exempelvis blir cafédelen större och rymligare med panoramafönster ut mot Gjutaregatan. "Vi satsar på en rymligare butik i sin helhet och bättre pakethantering, för både personalen och kundernas skull".

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfred2021-07-02 11:55

Redan vecka 34 går arbetet igång.

– Vi har byggt till butiken flera gånger, med 10-15 års mellanrum. Man tycker alltid man tar till när man bygger. Nu känner vi att vi behöver strukturera upp verksamheten, säger Leif som äger företaget tillsammans med hustrun Lotta Alexandersson.

Hela butiken, 150 kvadratmeter i dag, blir rymligare och luftigare i sin helhet. Utbyggnaden blir på 120 kvadrat, där hälften blir ren butiksyta med större presentavdelning och cafédelen flyttas, utökas och får stora panoramafönster mot Gjutaregatan.

– Vi har en stor pakethantering som ökar i volym hela tiden. Den delen har blivit jobbig logistiskt, så det var en viktig pusselbit att få till, så det blir smidigare för oss och personalen att hantera, och att vi kan expediera kunderna snabbare.

undefined
Paketavdelning är inklämd i dag, och ska få större utrymme vid ombyggnationen. Louise Nord, är en av elva anställda på Frendo i Hultsfred.

Ett nytt regelverk träder i kraft 2030, som innebär strikta miljökrav. Därför passar man redan nu på att satsa på miljövänlig kyla. Plus att satsningen omfattar nytt ventilations- och värmesystem.

– Vi har haft en bra och jämn utveckling över tid och hoppas kunna växa ytterligare i och med det här, annars hade vi nått kapacitetsgränsen kan man säga.

Tanken har funnits under många år. Men – en förutsättning har varit att Gjutaregatan stängs av. 

– Nu är det beslutat och klart och ger oss möjlighet att bygga ut butiken med sju meter åt det hållet.

Enligt Leif rör det sig om en investering på ganska många miljoner. Han tror dock inte det blir några nyanställningar, inte i ett inledande skede.

undefined
En skiss över hur det förväntas se ut efter om- och tillbyggnationen, som kostar flera miljoner kronor. Arbetet ska igång vecka 34.

Ser ni några risker med att satsa i Hultsfred?

– Det är alltid risker med en satsning, men vi är ganska trygga med att vi har en bas som bär det här. Butiken har heller inte tagit stryk under pandemin, utan tvärtom har kunderna snarare blivit mer trogna på det lokala planet. Däremot har vi ett andra ben i hyrbilar och det har dött precis i och med att folk inte åker på kurser eller affärsresor.

Ombyggnationen kommer ske i olika faser, för att man ska kunna hålla öppet genom hela byggtiden. Till en början blir det dock minskade ytor, för att resultera i en total makeover. Både invändigt och utvändigt, för av en tillfällighet satsar Preem samtidigt.

– De ska byta ut ledningar och pumpar, som en följd av de nya miljökraven på bensinmackar som träder i kraft 1 juli 2022, förklarar Leif Alexandersson.

Ombyggnationen görs med hjälp av lokala entreprenörer och ska vara klar i början på nästa år.

undefined
Leif och Lotta Alexandersson satsar på att bygga om och till Frendo med 120 kvadratmeter. "Att Gjutaregatan stängs av för trafik var en förutsättning för att vi skulle kunna satsa", säger Leif.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!