Fritt fram besöka äldre: "Jag får besök i helgen"

Det är fritt fram att besöka äldreboendena igen. Men - det finns önskemål om att använda visir eller munskydd. "Och vi ser helst inte fler besökare än två per brukare åt gången."

Slopat besöksförbud välkomnas av Gudrun Frideby, tvåa från vänster, och Margreth Lönnäs. Här tillsammans med Irén Isaksson och Emma Nyberg, undersköterskor på Knektagården.

Slopat besöksförbud välkomnas av Gudrun Frideby, tvåa från vänster, och Margreth Lönnäs. Här tillsammans med Irén Isaksson och Emma Nyberg, undersköterskor på Knektagården.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfred2020-10-01 16:10

Det säger socialchef Ann-Gret Sillén, som har lite önskemål för att den närstående ska kunna ta emot besök på ett tryggt sätt.

Utöver det självklara att man håller god handhygien, ett omtänksamt avstånd och inte kommer på besök, ens med de lindrigaste förkylningssymptomen, så finns några rekommendationer.

– Vi vill att man ska ringa på dörren och invänta personal vid entrén och använda handsprit vid sitt besök. För att skydda våra mest sårbara rekommenderar vi även alla besökare att använda visir eller munskydd, det finns att få av personal på boendet, som också hjälper till med hur de ska användas på ett säkert sätt.

När vädret tillåter ser man helst att besöken sker utomhus, vid dåligt väder i brukarens egna lägenhet.

Känner du dig trygg med att öppna upp äldreboendena?

– Det är många som längtat efter att få träffa sina nära och kära, så jag tänker att vi får försöka göra det så säkert som möjligt och följa det hela tiden är viktigt. Vi får vara vaksamma och skulle vi mot, allt vi hoppas, få en ökad spridning så tänker jag att vi måste vidta åtgärder, säger Ann-Gret Sillén.

– Men det är ju lugnt för tillfället i Kalmar län, och vi har inte haft någon konstaterad covid-19 på väldigt länge. "Peppar, peppar ta i trä". Så det känns bra och roligt att kunna erbjuda besök.

Vissa kommuner har striktare regler, med krav på bokade besök och att antalet begränsas. Det har inte diskuterats i Hultsfred?

– Vi har 140 boende totalt, fördelade på sex boenden, så de är inte så stora. Vi ser helst inte fler besökare än två per brukare åt gången, så vi tänker att det inte blir så många besökare på en gång. Visar det sig bli det, får vi agera då.

En rundringning visar att det inte blev någon anstormning till äldreboendena första dagen utan besöksförbud.

– Däremot har anhöriga hört av sig med frågor, hur det kommer bli rent praktiskt, så jag tänker att det nog blir mer besök till helgen, även om min känsla säger att det inte blir jättemånga, säger Sandra Elmér, enhetschef på Knektagården och paviljongen. Vi har bra relation med de anhöriga, som brukar tala om att de tänker komma, jag tror också man fortsätter vara försiktiga.

Margreth Lönnäs på Knektagården väntar sin man och dotter i helgen.

– Att besöksförbudet slopas är positivt för oss som bor här, även om vi träffats vid plexiglaset, säger hon.  

Ann-Gret Sillén.
Ann-Gret Sillén.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!