Full rulle under mopedrallyt i Hultsfred

Perfekt väder gjorde årets mopedrally i Hultsfred till en stor succé. Mopedister från när och fjärran njöt av livet "on the road".

I Boda blev det möjlighet att sträcka på benen.

I Boda blev det möjlighet att sträcka på benen.

Foto: Carl Abrahamsson

Hultsfred2022-08-06 20:00

Vid 11-tiden på lördagen gick startskottet för årets mopedrally i Hultsfred. Som med mycket annat innebar pandemin grus i maskineriet för detta populära evenemang, men nu var det äntligen dags att starta motorerna igen.

– Det var faktiskt en fördel att det regnade igår, säger arrangören Thorbjörn Svahn strax före rallyt börjar. Annars kan det lätt bli dammigt på vägarna. Idag ser det ut att bli perfekt.

– Vi börjar med en kortege genom Hultsfred och sedan kommer jag ge signal för "fri fart". Då blir det åka av. Vi har höga förhoppningar om att det här kommer bli en helt underbar dag, fortsätter han.

När startskottet väl gick var det som att ett muller från mopedernas motorer fyllde hela Hultsfreds Folkets Park.

Totalt handlade det om en sträcka på åtta mil i Hultsfreds Hembygdsförenings "Rock'n'roll-Rally", med tre stopp för att vila, fika och delta i ett mopedquiz (i vilket man kunde vinna en moped såklart!). Man stannade till i Boda, Stora Aby och slutligen vid Stora Hammarsjön innan det blev dags att återvända till Hultsfred.

Vid första anhalten i Boda fyllde mopederna upp ängar, vägar och fält. Ljudet av de knarrande motorerna ekade över hela nejden och mopedister från när och fjärran beundrade varandras moppar medan man samtidigt sträckte på benen i hettan.

– Min man kör en Crescent, berättar Sofia Front från Boda. Jag hejar på honom såklart men det är kul att titta på alla andra mopeder också.

– Det är verkligen ett fantastiskt race, säger Therese Gunnar från Åtvidaberg som körde en klassisk Puch Dakota.

– Det här är väldigt kul och vädret är helt underbart, säger Sofia Jansson från Linköping.

De var bara några av många tjejer som deltog i detta charmerande evenemang.

För vissa blev det dock inte fullt varv. Gamla mopeder behöver mycket omsorg, men inte ens det hjälper alltid. Längs vägen kunde man se ett antal ekipage som fått stanna till och meka lite i solskenet.

– Vad kan man göra?, frågar Lars Jonsson från Nyköping vid sidan av sin kompis Zündapp-moppe i vägrenen. Den bara skar ihop men vi hoppas kunna fixa det snart med några vänners hjälp. Man vill ju gärna komma i mål någon gång!

Längs vägen stod och satt många människor och hejade på de hundratals mopederna i sommarhettan. Med campingstolar och till och med lite picknick här och där blev evenemanget även en perfekt "vägrenens folkfest".

Sofia Jansson från Linköping njöt av dagen.
Sofia Jansson från Linköping njöt av dagen.
Karta: Hultsfred
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!