Fyndet i butiken slutade hos polisen

En handlare i Hultsfreds kommun har dömts till dagsböter för att han sålt tobak utan att ha gjort någon anmälan till kommunen.

Foto: TT

Hultsfred2019-01-25 11:50

Mannen vidgår de faktiska omständigheterna och erkänner att det funnits tobak i butiken. Men han nekar till brott, och hävdar att han inte kände till att det behövs tillstånd från kommunen för att sälja tobak.

I samband med en inspektion i butiken upptäckte kommunens livsmedelsinspektion att det fanns lådor med tobak i butiken och vid en kontroll visade det sig att det inte fanns något tillstånd till försäljningen.

En polisanmälan gjordes.

Tingsrätten hänvisar i sitt domslut till tobakslagen, som i sitt första stycke säger att näringsidkare inte får sälja tobaksvaror utan att att först ha anmält försäljningen till kommunen.

Tingsrätten ser dock inte att handlaren har brutit mot lagen med flit, utan ser det mer som att han varit oaktsam, eftersom det är hans skyldighet att ta reda på vilka regler som gäller.

"Med hänsyn till mängden tobak kan gärningen inte bedömas som ringa" skriver tingsrätten i sin dom, men förelår ändå en mild påföljd, 30 dagsböter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!