Fyra år efter Gudrun

I januari är det fyra år sedan stormen Gudrun drog in från Atlanten och skapade kaos i Europa. I Sverige drabbades de södra delarna hårt. 100 000 hushåll var strömlösa efter stormen. Uppskattningsvis stormfälldes 75 miljoner kubikmeter skog i Götaland, motsvarande tre årsavverkningar.

Björn Welinder på sina marker utanför Rödmossa i Virserum.

Björn Welinder på sina marker utanför Rödmossa i Virserum.

Foto:

Hultsfred2008-12-29 07:28

Skogsägaren Björn Welinder berättar hur stormen påverkade honom, de i hans omgivning och skogen. Han var inte hårdast drabbad, men kanske fångar hans berättelse något allmängiltigt i hur småländska skogsägare hanterade händelsen.
- Vi blev inte så jättehårt drabbade här i Rödmossa, säger Björn Welinder, när vi åker ut mot skogen i hans bil. Sydväst om Virserum slog det hårdare. Det som var sorgligt är att jag har bekanta som förlorade 90 procent av sin skog.
Alla känner någon
Han drar handen genom skäggstubben och funderar vidare på alla som drabbats. Han nämner orter, namn, släktingar. Alla känner någon som förlorat mycket skog, alla påverkades.
- Rödmossa är en by där varje markägare har relativt mycket skogsmark, säger Björn Welinder. Min bror i Grunkabo blev av med 20 procent. Det är ganska mycket det, för en skogsfastighet på 150 hektar. 20 000 kubik.
Tystnad och motorljud. Bilen skumpar in på en mindre grusväg och åker genom välbehållen skog.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om