Ikea Industry investerar 700 miljoner i Hultsfred

Ikea Industry i Hultsfred kan utöka sin produktionskapacitet till fyra miljoner garderober per år efter en storsatsning på fabriken.

Ikea Industry storsatsar i Hultsfred. När den nya produktionshallen tas i bruk 2024 kan betydligt fler garderober tillverkas i anläggningen.

Ikea Industry storsatsar i Hultsfred. När den nya produktionshallen tas i bruk 2024 kan betydligt fler garderober tillverkas i anläggningen.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfred2022-03-15 17:45

Företaget, som i dagsläget har runt 300 anställda, ska bygga en ny produktionshall och två nya lagerbyggnader. Totalt sett handlar det om en investering på närmare 700 miljoner kronor.

– Nuvarande fabrik består av en del för produktion och en annan del för lager av färdigvara och råmaterial. Produktionshallen där vi producerar möblerna kommer att fördubblas, säger Magnus Nestor, ekonomichef på Ikea Industry.

På fabriken i Hultsfred produceras stommar och hyllplan till Ikeas garderober. Stommarna kallas för Pax och hyllplanen går under namnet Komplement.

– I dag gör vi drygt tre miljoner garderober per år. Vi kommer att kunna göra uppemot fyra miljoner garderober i den nya produktionshallen.

Den första delen av utbyggnaden, en ny lagerbyggnad för spånskivor, ska genomföras under 2022.

– Allt kommer att ske på nuvarande område.

Tanken är att den nya produktionshallen ska tas i bruk under senare delen av 2024. Då börjar man tillverka en ny variant av garderoberna.

– Vi räknar med att börja tillverka de nya garderoberna i september 2024. Under sista delen av 2024 och första halvåret 2025 kommer vi att tillverka både Pax 1.0 och Pax 2.0. Vi kommer att dubbelköra under en längre tid. 

Satsningen innebär en rad nya arbetstillfällen på företaget.

– Vi har redan nu en projektorganisation för det här arbetet med fem–sex tjänster.

Under en övergångsperiod räknar Ikea Industry med att utöka personalstyrkan med visstidsanställningar.

– Under en längre tid kommer vi att behöva extraanställa medarbetare. Då kommer vi att jobba med dubbla produktionslinor, men när vi väl har fasat ut den gamla produkten och bara gör den nya Pax 2.0 kommer vi att vara ungefär tio personer mer.

Kan det oroliga läget i omvärlden och kriget i Ukraina påverka era planer?

– Vi får verkligen hoppas att oroligheterna i Ukraina är kortsiktiga. Vi ser mycket längre än så med den här investeringen. Var det tar vägen med kriget vet vi inte, men just nu har Ukrainakrisen ingen påverkan på investeringen.

Vad betyder nedstängningen av Ikeas verksamhet i Ryssland och Belarus för Ikea Industry i Hultsfred?

– Vi har köpt en av våra insatsvaror från Ryssland tidigare. Det har vi givetvis upphört med omgående. Nu köper vi den insatsvaran från annan leverantör som inte finns i Ryssland, säger Magnus Nestor som uppger att det rör sig om kemikalier.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!