Gabriel från Hultsfred har fått en pangstart som artist

Gabriel Munther har fått en pangstart på sin artistkarriär. För några veckor sedan släppte han sin första låt, som nu spelas på P3. I dagarna släpper han sin andra singel under artisnamnet "DJ Carpenter". "Det har gått mycket bättre än jag trodde", berättar han.

Gabriel Munther, som går under artistnamnet DJ Carpenter, har haft ett par sköna veckor som nykläckt artist. Hans debutsingel "The Trip" har spelats flitigt på radiokanalen P3, och han har dessutom medverkat på en av Sverige största musikfestivaler.

Gabriel Munther, som går under artistnamnet DJ Carpenter, har haft ett par sköna veckor som nykläckt artist. Hans debutsingel "The Trip" har spelats flitigt på radiokanalen P3, och han har dessutom medverkat på en av Sverige största musikfestivaler.

Foto: Privat

Hultsfred2024-09-08 06:00

Gabriel Munther, 28, är född och uppvuxen i Hultsfred, innan familjen flyttade till Målilla. Gymnasietiden spenderades däremot i Vimmerby, där han tog examen från Teknikprogrammet 2015. 

Han har alltid haft ett stort intresse för musiken. Utöver att kunna bemästra flera instrument är han även en fena på att "DJ:a", vilket han gjort i olika sammanhang länge.

2019 gick flyttlasset till Örnsköldsvik för studier på Musikmakarna, en yrkeshögskoleutbildning inom musikproduktion. Där bodde han i två år innan det var dags för praktik i Stockholm.

– Jag gjorde praktik hos en kille som heter Rami Dawod, som har varit med och skapat jättestora grejer. Han har samarbetat med Frank Ocean, Camilla Cabello, Dua Lipa och alla möjliga. Men han byggde hus samtidigt som jag var där, och han hade precis fått barn, så min praktik var ganska lugn första halvåret, haha, berättar Gabriel från tunnelbanan i huvudstaden. 

Han fick sedan vara med när Dawod jobbade tillsammans med artisten Yung Lean.

– Jag mixade en del av deras grejer. Sen ville de att jag skulle "prodda" på några spår de hade. Det var en jäkla massa jag fick göra. Han skickade ett meddelande i stilen "Det här är skitfett, men det kommer inte passa till just detta". Då behöll jag det jag hade skapat till egna grejer. Och sen dess har jag byggt ihop egna projekt. 

För några veckor sedan var det dags att testa vingarna med en egen låt. "The Trip" är Gabriels debutsingel, och den har mottagits väl. Den har bland annat spelats flitigt i P3.

– Det har gått mycket bättre än jag trodde. Det är lite svårare för min typ av musik att slå brett, det är inte skitpoppigt, haha. Men den ligger på så kallad C-rotation på P3. Den spelas nästan varje dag, det är jättehäftigt. 

Som om inte detta vore nog. Dagen efter släppet spelade han på Way Out West.

– Det var också helt orimligt... Min polare Carl, "Kasbo", var bokad som huvudartist och hade fått fria tyglar om vem som skulle få spela innan honom. Så jag fick spela på en stor scen innan honom.

undefined
I samband med släppet av hans debutsingel fick Gabriel Munther spela på Way Out West. Nu hoppas han på att bli bokad till flera musikfestivaler inriktade på elektronisk musik.

Under fredagen släpptes en ny låt.

– Den heter "Substitutes" och är lite av det hårdare slaget. Vi får se om den plockas upp. Det är lite svårt att beskriva låten, man får gå in och lyssna på den. Det kan man göra via Spotify och alla andra streamingplattformar.

Lever du på musikskapandet?

– Nej, inte helt. Jag har spelat mycket som dj, vilket täckt upp en del tillsammans med procentarvoden från vissa projekt. Sen brukar jag ta tre-fyra snickarjobb per år som också täcker upp mycket av kostnaderna.

Erfarenheten som snickare är förklaringen till namnet DJ Carpenter. Däremot finns det inte någon koppling till en av världens hetaste artister, Sabrina Carpenter.

– Det var faktiskt någon på P3 förra veckan som förtydligade att vi inte är släkt. Jag funderade i flera månader på vad jag skulle heta, och min polare Carl tyckte DJ Carpenter lät bra. Så jag körde på det, jag kom inte på något bättre.

Vad är planen framåt?

– Jag har byggt upp en "låtbank" i snart två års tid. Planen är att släppa nytt material var fjärde-femte vecka. Det kommer komma lite remixer och annat emellan också. Vi kommer försöka släppa så mycket vi kan framöver för att bygga upp mig som artist. Vi ska bara mata ut låtar. Det optimala för mig vore också att bli bokad till festivaler inriktade på elektronisk musik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!