Gammal mat hittad dumpad

Ännu en butik har avslöjats.
Ett helt berg med oöppnade, utgångna matvaror har påträffats vid återvinningsstationen på Målillavägen i Virserum.
Flera fall har polisanmälts och det kan bli aktuellt att stänga problemstationer.

Stora mängder oöppnade, utgångna matvaror har påträffats vid återvinningsstationen på Målillavägen i Virserum. Det är bara några månader sedan samma sak inträffade i Hultsfred. Flera polisanmälningar är gjorda. Foto: Privat

Stora mängder oöppnade, utgångna matvaror har påträffats vid återvinningsstationen på Målillavägen i Virserum. Det är bara några månader sedan samma sak inträffade i Hultsfred. Flera polisanmälningar är gjorda. Foto: Privat

Foto:

Hultsfred2017-01-26 14:45

Svineriet vid återvinningsstationerna tar aldrig slut. När Magnus Sandström, regionchef på Förpacknings och Tidningsinsamlingen, FTI, besökte Hultsfred i går lyftes frågan ännu en gång.

– Jag fick det färska fallet presenterat för mig. Och jag har sett bilder från både våra egna städare och allmänheten. Det här är ett jädrans skit, säger han och fortsätter:

– Problemet med att butiker slänger sitt verksamhetsavfall vid stationerna började för snart ett år sedan och i höstas kunde vi identifiera en butik i Hultsfred. Då fotades dessutom bilen, som spårades och hittades vid den aktuella verksamheten. Två polisanmälningar är gjorda mot samma företag.

Och nu var det alltså dags igen. Fast i Virserum den här gången.
Vittnen har berättat hur kartonger med matvaror dumpades vid återvinningsstationen på Målillavägen sent på söndagskvällen.

Dieter Engbrocks är en av de som reagerat kraftigt.
– Det var en stor mängd byggavfall också. De senaste två månaderna har det slängts extra mycket avfall som inte hör hemma på just den här stationen. Vi bor här alla tillsammans, då måste alla ta sitt ansvar, säger han med skärpa i rösten.

Även den här gången har man hittat användbara bevis att gå vidare med. Den aktuella butiken kan identifieras med hjälp av adresslappar på kartongerna som dumpats vid sidan av containrarna.
– När det handlar om verksamheter som i det här fallet, ligger ansvaret egentligen hos kommunen och det faller under miljö- och byggnadsförvaltningen, förklarar Magnus Sandström. Men jag har lovat ta med det här hem till mina chefer. Det behöver tryckas på från två håll för att det ska få effekt. Vi måste vara tydligare.

Det kan exempelvis handla om att bistå med en polisanmälan eller rent av att kräva företaget på städkostnaderna.
– Fast den saken måste vår jurist få yttra sig om, så att vi är säkra på att vi har lagen på vår sida, tillägger Sandström.

Idag är det inte aktuellt att stänga problemstationerna – men någonstans finns det en gräns, understryker Magnus Sandström, som är beredd att överväga den saken.
– Det har hänt på andra håll i landet, i Kristianstad exempelvis har vi stängt återvinningsstationer när vi tvingats köra bort mer avfall än vi får in förpackningar. När man försökt med alla medel och ändå inte lyckas få bukt med problemet, då finns det ingen annan utväg än att stänga. Nedskräpningen kostar för stora pengar på sina håll.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om