Gästnätterna halverade i juli - "Hoppas på augusti"

Antalet gästnätter i Hultsfreds kommun halverades under juli, jämfört med i fjol. "Jag är försiktigt optimistisk att siffrorna snyggas till under augusti".

Malin Albertsson, turism- och informationschef, väljer att vara försiktigt optimistisk och tror på att siffrorna över antalet gästnätter i kommunen snyggas till i augusti, sedan de halverats under juli.

Malin Albertsson, turism- och informationschef, väljer att vara försiktigt optimistisk och tror på att siffrorna över antalet gästnätter i kommunen snyggas till i augusti, sedan de halverats under juli.

Foto: Privat

Hultsfred2020-09-09 08:00

Det säger Malin Albertsson, turism- och informationschef, som tagit del av Tillväxtverket och SCB:s preliminära statistik över antalet gästnätter i Kalmar län, som noterar en minskning på 20,4 procent i juli.

I Hultsfreds kommun landar antalet gästnätter på 9 817 – en minskning med 50 procent. Utländska besökare stod för 764 nätter, vilket motsvarar ett minus på 91,4 procent.

– Det är klart att det slagit hårt även mot våra boendeanläggningar att ALV tvingades stänga, säger Malin Albertsson. Så vi följer minskningen i Vimmerby, det har slagit mot våra aktörer också.

Hur tänker du kring Hultsfreds siffror?

– När allt det här med corona började i våras, befarade jag att det skulle bli ännu värre om jag ska vara ärlig. Även om jag har full respekt för att även en minskning på 10-20 procent för den enskilda näringsidkaren är jättetufft. Min personliga känsla är att det slagit hårdare mot storstäderna.  

Augusti-september brukar vara starka månader, med en ökning av antalet utländska besökare. Så Malin Albertsson väljer att vara försiktigt optimistisk.

– Inresereglerna har påverkat hur turisterna vågat göra, när det pendlat fram och tillbaka. Men jag hoppas siffrorna snyggas till under augusti. Vi har dessutom fortfarande igång Hultsfredshemestern och jag gläds över rapporter om högt tryck på flera av våra besöksmål.

Sett över januari-juli är minskningen i kommunen 43,2 procent, siffrorna är som mörkast i juni, minus 63,2 procent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!