"Ge extra vÀrme och omtanke i coronatider"

Trygghetsstrateg Linus Ivarsson vill uppmuntra alla att ge extra vÀrme och omtanke i coronatider. "Finns mycket att hjÀlpa till med, om vi bara vÄgar stÀlla frÄgan".

"Ring ett telefonsamtal, skicka ett sms eller ring pÄ dörren och frÄga hur grannen mÄr." Trygghetsstrateg Linus Ivarsson vill uppmuntra oss alla att ge extra vÀrme och omtanke i coronatider.

"Ring ett telefonsamtal, skicka ett sms eller ring pÄ dörren och frÄga hur grannen mÄr." Trygghetsstrateg Linus Ivarsson vill uppmuntra oss alla att ge extra vÀrme och omtanke i coronatider.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfred2020-03-21 20:00

Viktigt för alla att tĂ€nka pĂ„, men sĂ€rskilt fĂ„r Grannsamverkan chansen att föregĂ„ med gott exempel. 

– Jag hoppas att vĂ„rt arbete i Grannsamverkan kan göra skillnad och Ă€ven skapa mer trygghet. Precis som det i grunden Ă€r tĂ€nkt, sĂ€ger Linus Ivarsson och tillĂ€gger:

–  I en kris likt den vi just nu gĂ„r igenom sĂ„ Ă€r nĂ€rheten till grannar viktig. I alla dessa GrannsamverkansomrĂ„den finns en enorm kraft som kan nyttjas.

Han vet att mĂ„nga inom Grannsamverkan redan Ă€r bra pĂ„ att ”se sin granne”, men han vill Ă€ndĂ„ uppmana alla att  tĂ€nka ett varv till.

Kan du ge nÄgra konkreta exempel?

– Det kan handla om att ringa, skicka ett sms eller ringa pĂ„ dörren och frĂ„ga hur grannen mĂ„r och om du kan hjĂ€lpa till med att handla,  hĂ€mta mediciner pĂ„ apoteket, hĂ€mta paket pĂ„ posten eller erbjuda hjĂ€lp att lĂ„na eller lĂ€mna tillbaka böcker. 

Linus Ă€r övertygad om att det finns mycket vi kan hjĂ€lpa varandra med –  om vi bara vĂ„gar stĂ€lla frĂ„gan.

– Uppmaningen till Ă€ldre och de som befinner sig i riskgruppen Ă€r ju att de ska begrĂ€nsa sina sociala kontakter. Det kan göra att Ă€ldre kan bli oroliga och kĂ€nna otrygghet nĂ€r ensamheten och isoleringen ökar ytterligare. NĂ€r man inte fĂ„r trĂ€ffa familj, barn och barnbarn, nĂ€r vanliga vardagsaktiviteter stĂ€lls in och man funderar pĂ„ hur man ska kunna handla mat. Kanske vĂ€xer Ă€ven oron med frĂ„gan "vem vet att jag mĂ„r bra och att det inte hĂ€nt mig nĂ„got?" Att dĂ„ bara finnas till hands kan rĂ€cka lĂ„ngt.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!