Det fanns inte mycket skrivet om Gunnar Hirdman, en av landets främsta folkbildare genom tiderna. Det fick Georg Karlsson från Hultsfred att sätta igång.
Nu är boken klar, i dagarna kommer den nyskrivna biografin ut på diskarna.
Georgs intresse för Hirdmans liv och gärning började så tidigt som 1959. Gunnar Hirdman var lärare på Brunnsviks folkhögskola. Och Georg var elev på samma skola.
- Han var mycket social av sig, berättar Georg, han satt ofta med oss och fikade.
Så de blev förstås bekanta och pratade om lite av varje där vid fikaborden.
I början på 1990-talet började Georg fundera över varför han inte hittade speciellt mycket skrivet om Hirdman. Oskar Olsson, studiecirkelns fader, och många andra hade ju fått åtskilliga böcker om sina personer och gärningar. Men inte Hirdman.
Så Georg Karlsson tog tag i saken. Gunnar Hirdman är alldeles för betydelsefull i folkbildarsammanhang för att hamna i glömska, tyckte han.
- Även nutidens folkbildare har en hel del att lära av Hirdman, säger Georg, hans tankesätt och idéer är lika aktuella nu som då.
Gunnar Hirdman hade sin storhetstid som folkbildare inom ABF under 1920-30 och 40-talen och på den tiden räknades han som en av de mest tongivande inom den svenska folkbildningen.
Georg presenterar ny bok
- Även nutidens folkbildare har mycket att lära av Gunnar Hirdman, säger Georg Karlsson. Hans tankesätt när det gäller folkbildning och kultur är fortfarande levande.Georg Karlsson kommer nu ut med en bok om sin gamle lärare på Brunnsviks folkhögskola, folkbildaren Hirdman.
Georg Karlsson från Hultsfred presenterar nu sin nya bok, en biografi över folkbildaren Gunnar Hirdman.
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!