Skola får 3,6 miljoner – satsar på utbildning i verktygsteknik

Additivt Teknikcenter har fått en tidig julklapp från en stiftelse. Bidraget på 3,6 miljoner kronor gör det möjligt att utveckla industriutbildningen på skolan i Hultsfred. "Fantastiskt kul", säger vd:n Joakim Svensson.

Joakim Svensson, Michael Leijonhud, Roger Hillström, Henric Revelj och Irfan Dzinic firade med tårta och bubbel på Additivt Teknikcenter.

Joakim Svensson, Michael Leijonhud, Roger Hillström, Henric Revelj och Irfan Dzinic firade med tårta och bubbel på Additivt Teknikcenter.

Foto: Jimmy Larsson

Hultsfred2024-09-16 11:03

Det är Stiftelsen Seydlitz MP bolagen, med säte i Vetlanda, som har beviljat 3 625 000 kronor till Additivt Teknikcenter, ATC. Stiftelsen bildades på initiativ av Werner von Seydlitz i samband med hans bortgång.

– Vi gjorde en ansökan tillsammans med Teknikcollege och beviljades oavkortat hela beloppet, säger Joakim Svensson som är glad och tacksam.

Är det ett av de största bidragen ni har fått?

– Tidigare har vi fått två och en halv miljon från Tillväxtverket. Men de här projektpengarna är de klart största vi fått hittills.

Med hjälp av pengarna ska ATC starta utbildning inom verktygsteknik i Hultsfred. En verktygstekniker designar, konstruerar och tillverkar verktyg.

– Vi ska förvalta medlen väl, säger Joakim Svensson som berättar att de bland annat ska uppdatera maskinparken, köpa in utbildningsmaterial, fortbilda lärare och åka på studieresor.

undefined
"Det kommer att bli en grym utbildning med den maskinparken", säger Joakim Svensson, vd för Additivt Teknikcenter.

Närmare bestämt handlar det om en ny inriktning på tredje året av industritekniska programmet på gymnasiet. I dag utbildas eleverna i produkt- och maskinteknik, men med hjälp av pengarna från stiftelsen kan man lägga till flera kurser.

– Det är häftigt för eleverna. Hela vår utbildning kommer att lyftas av det här, säger läraren Roger Hillström.

Tanken är att utbildningen till verktygstekniker ska erbjudas från och med höstterminen 2025.

– Sedan får vi se om det går att köra på yrkesvux, men först och främst ska det vara på gymnasienivå, säger Joakim Svensson.

Maskinparken på ATC ska bland annat kompletteras med hydraulpress, härdugn, trådgnist, sänkgnist och travers.

– Det kommer att bli en grym utbildning med den maskinparken.

Hur stort är behovet av verktygstekniker?

– Det verkar som att det är ganska stort behov just nu. Man ser att det blir färre och färre i yrkesgruppen, säger Joakim Svensson som berättar att många verktygstekniker går i pension.

– Yrkeskompetensen går snart förlorad om vi inte får ut nya. Det ska vi försöka åtgärda. Det är därför de beviljar så mycket pengar.

En förstudie har visat att utbildningen efterfrågas av en rad industriföretag i regionen.

– Vi skickade ut en enkät till 40 företag, varav 22 svarade att de har både akut och framtida behov av verktygstekniker och verktygsmakare.

Enligt Joakim Svensson innebär satsningen även att ATC kommer att utöka sin personalstyrka med en tjänst till höstterminen 2025.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!