Därför var det en glädjens dag på lördagen när Olof Lövgren kunde blicka ut över det gamla sågområdet i Bjälebo. Där vimlade av folk som ville vara med om den högtidliga invigningen av den totalrenoverade vattensågen. Landshövding Sven Lindgren var också där, för att förrätta själva invigningen.
- I torsdags var jag i Virserum och besökte bland annat möbelindustrimuseet. Det är en rekonstruerad möbelverkstad, men det drivande vattenhjulet är autentiskt, sa Lindgren i sitt invigningstal.
- Det var med en speciell, om än något svårbeskriven känsla, jag tog till mig det speciella ljudet från vattenhjulet. Och då tänkte jag: Om ett par dagar får jag uppleva och höra skvalpet också från vattenhjulet i Bjälebo och förhoppningsvis också tjutet från en nyskränkt sågklinga. Ett stort tack för ert engagemang för bygden och för den insats ni intill denna dag lagt ner på sågen, tillade han och förklarade sågen för återinvigd.
Olof Lövgren kunde som sagt inte låta sågen förfalla. Som närmaste granne är han uppväxt med det karaktäristiska ljuder och som många, många andra har han jobbat på sågen.
- Vattensågningen upphörde i slutet av 1950-talet, berättar Olof. Bönderna var delägare, men ingen ville satsa de pengar som behövdes. Sågen blev snabbt överflödig och ersattes med den moderna och mer pålitliga råoljemotorn. Den var ju inte beroende av bra vattenflöde.
- Det skar i bröstet vid blotta tanken på sågen i ruiner, det fanns alldeles för många minnen för att bara låta den gå förlorad, tillägger han.
Många andra kände likadant, så redan för tio år sedan bildades en arbetsgrupp som sett till att sågen blivit en kulturskatt att bevara till eftervärlden.
- Jag är så otroligt glad i dag. Det känns fantastiskt. Från början trodde jag inte att vi skulle lyckas, sa Olof Lövgren när vi tog oss en titt på det fina såghuset med sitt magnifika vattenhjul, som med sin kraft fick fart på sågen.
Ett 50-tal personer har engagerat sig på olika sätt. Flera privatpersoner har skjutit till pengar och särskilt Länsstyrelsen har en stor roll i att sågen nu står klar, i beundransvärt skick. Faktiskt i samma skick som den var i för 50 år sedan.
- Länsstyrelsen har bidragit med 400 000 kronor till sågen, berättar länsantikvarie Kjell-Håkan Arnell. Det är mycket pengar, men väl investerade. Varenda krona som satsats har använts på allra bästa sätt.
Han strödde lovord över det fina engagemang som finns, inte bara i Bjälebo utan i Bråbygden i stort. Och han framhöll Bråbygdens intresseförening som den allra främsta.
Glädjedag när vattensågen tuffade igång på nytt
Olof Lövgren kunde bara inte se den gamla vattensågen i Bjälebo förfalla. En murken brädhög över en stengrund skulle vittna om en kulturskatt som gått förlorad.
Olof Lövgren kunde bara inte se den gamla vattensågen i Bjälebo förfalla. Foto: Charlotte Madestam
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!