50 anställda kan tänka sig att skjuta på semestern

"Vi har gott hopp om att kunna lösa vikariesituationen i sommar". Marie Pihl, verksamhetschef inom särskilt boende i kommunen är optimistisk.

Marie Pihl, verksamhetschef i äldreomsorgen är förhoppningsfull om att man ska klara vikariesituationen i sommar, även om det är tuffare nu än tidigare år.

Marie Pihl, verksamhetschef i äldreomsorgen är förhoppningsfull om att man ska klara vikariesituationen i sommar, även om det är tuffare nu än tidigare år.

Foto: OLOF CARLSON

Hultsfred2022-05-11 18:00

– Det ser ganska bra ut, säger hon, även om det varierar en del mellan orterna. 

Speciellt kärvt verkar det vara i Virserum och Mörlunda, medan det är lite lättare i exempelvis Hultsfred. Men Marie Pihl hoppas och tror att de kan lösa sommaren.

En god hjälp ser hon i att 50 av de anställda på boenden i kommunen har ansökt om att få förskjuta sin semester till utanför den vanliga semesterperioden. Alltså att ta ut sin ledighet nu i maj, eller senare i september.

– Förskjuten semester har vi haft i flera år, säger Pihl. De som får förskjuten semester beviljad får ett extra lönepåslag.

Men även om förhoppningarna är stora att klara sommarens vikariebehov, är det ändå svårare i år, än tidigare år att få tag i sommarpersonal.

– Förra året exempelvis, då gjorde pandemirestriktionerna att det inte var så många verksamheter i gång, säger Marie Pihl. Då blev det lättare för oss att få tag i personal. Men utbildad personal är väldigt svårt att få tag i. 

– Det finns två sidor av det här myntet, säger Susanne Ivarsson från Kommunal som inte är odelat positiv till uppskjuten semester.

– Det är bra för verksamheten, säger hon, med van och kunnig personal på plats. Och det kan vara bra för den enskilde också, det är många som exempelvis vill åka utomlands, kanske till hemlandet. Däremot kan jag tycka att ersättningen är för liten, och att perioden är för lång. 

Den som skjuter upp semestern hela perioden, 13 veckor, får ett lönepåslag på 30 000 kronor, minus skatt. Beräknat på en heltidstjänst. Beloppet minskar sedan i takt med tjänstgöringsgraden.

– I ett låglöneyrke som vårt, är extrainkomsten lockande, säger Ivarsson, det kan vara den som gör att man har råd att åka på semester.

Men det finns också en fara pekar hon på, att frivilligheten att söka inte är så stor som det verkar.

Hon sätter också fingret på en annan punkt som det talas lite om i sammanhanget. Att jobbet blir tyngre på sommaren, eftersom de vana i personalen per automatik blir lite av arbetsledare på kuppen, eftersom de många gånger jobbar ihop med ovana vikarier.

– De får helt klart ett större ansvar för att verksamheten fungerar, säger Ivarsson.

Hon ser också en risk i att en eller annan söker förskjuten semester, trots att de egentligen inte orkar jobba hela sommaren. 

– Vi gör risk och konsekvensanalyser, för att se att medarbetaren orkar, och vi gör uppföljningar efteråt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!