Granne vill köpa slakteritomten – men inte just nu

Slakteritomtens ägare behöver hjälp med att röja upp brandresterna. Det menar en av grannarna. "Vi är inte jätteintresserade", säger Christoffer Gustavsson, ägare till Christer Gustavssons Entreprenad, som däremot kan tänka sig att köpa tomten efter en sanering.

Turerna har varit många sedan slakteriet brann hösten 2019.

Turerna har varit många sedan slakteriet brann hösten 2019.

Foto: Jimmy Larsson

Hultsfred2024-04-16 05:30

Nyheten i korthet

  • Slakteritomten i Hultsfred, som har varit belamrad med brandrester i nästan fem år, behöver saneras. Fastighetsägaren riskerar böter om han inte städar upp.
  • Christoffer Gustavsson, ägare till Christer Gustavssons Entreprenad, uttrycker intresse för att köpa tomten, men endast efter en ordentlig sanering.
  • Grannarna är frustrerade över den oattraktiva tomten och hoppas på en lösning snart. Tomas Dahlqvist, fastighetsägaren, planerar att börja städningen till sommaren.

Till grannarnas förtret ligger massvis med brandrester kvar på slakteritomten i Hultsfred, trots att snart fem år har gått sedan slakteriet förstördes i en brand.

Nyligen fick fastighetsägaren Tomas Dahlqvist avslag på sitt överklagande till länsstyrelsen, vilket innebär att miljö- och byggnadsnämndens föreläggande står fast. Enligt föreläggandet måste samtliga rester av det nedbrunna slakteriet forslas bort, annars utdöms ett vite på 75 000 kronor för varje fyramånadersperiod som brandresterna ligger kvar.

undefined
"Jag tänker aldrig på det längre", säger Jan-Åke Pihl om brandresterna på slakteritomten. Han tycker att den tunga trafiken i området är ett större problem.

När Vimmerby Tidning besöker området träffar vi Jan-Åke Pihl vid boulebanan mittemot slakteritomten. Han är styrelseledamot i Boule in som förvaltar boulebanan.

– Jag tänker aldrig på det längre, säger han om brandresterna som legat på granntomten sedan hösten 2019.

Han menar att den tunga trafiken som leds genom området är ett större problem. Därför har de rivit den gamla kiosken vid boulebanan.

– Förut kunde vi parkera längs vägen. Eftersom det är så mycket tung trafik har vi gjort i ordning parkeringsplatser där uppe.

Lena Loiske är en av de boende i området.

– Jag tycker att det ser förfärligt ut. Men jag förstår att det är jättesvårt att röja upp. Det måste ta väldigt lång tid och krävas ganska mycket resurser. Han har en liten grävare, säger hon och fortsätter:

– Han har tagit bort det som var lätt att ta bort. Men att röja upp det där är ett gigantiskt arbete. Det måste vara omöjligt. Jag förstår att han är förtvivlad, men det är vi också som måste titta på det.

undefined
Lena Loiske är en av grannarna som vill att brandresterna städas bort. "Jag tycker att det ser förfärligt ut", säger hon.

Oavsett hur mycket böter som delas ut menar Lena Loiske att ägaren inte klarar av att göra hela arbetet själv.

– Jag tänker att han kanske skulle kunna samarbeta med sådana som kan ta hand om olika delar av materialet. Något sådant måste till.

Hon undrar om inte Christer Gustavssons Entreprenad, som har verksamhet på fastigheten bakom slakteritomten, skulle kunna vara intresserade av att hjälpa till. Vimmerby Tidning tog därför kontakt med företaget.

– Så länge det är någon annan än han som man får fakturera så finns det säkert jättemånga företag som vill hjälpa till att sanera, säger ägaren Christoffer Gustavsson.

Är det någonting som ni skulle vara intresserade av att hjälpa till med?

– Ja, vi är intresserade av att köpa tomten också. Men inte som den ser ut just nu. Vi är inte jätteintresserade av att hjälpa han som äger den nu. Han har varit och plockat dän skroten, och sedan har han inte synts till. Det blir intressant att se hur det slutar.

undefined
Christer Gustavssons Entreprenad är granne med slakteritomten. Företaget skulle gärna köpa tomten, men inte i dess nuvarande skick.

Men ni är intresserade av att köpa tomten längre fram?

– Ja, det är vi absolut. Den stämmer bra in i vår övriga tomtbild. Vi har ganska skrymmande verksamhet med mycket grus, jord och material.

Christoffer Gustavsson är kritisk till slakteritomtens nuvarande utseende.

– Det är för jävligt att får se ut sådär. Det är det första folk ser som kommer till Hultsfred och ska ner mot järnvägen. Det är inget kul att ha det som kännetecken.

Tomas Dahlqvist har flera gånger instämt i grannarnas kritik mot tomten. Efter länsstyrelsens avslag på hans överklagande siktade han på att komma igång med uppstädningen av brandresterna.

– Jag jobbar för att få startbesked så att jag ska kunna komma igång till sommaren, sa Tomas Dahlqvist till Vimmerby Tidning förra veckan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!