Strax söder om Hultsfreds tätort slingrar sig en osynlig men ändå kännbar gräns. På Svenska kraftnäts karta är den inritad som en blå linje. Det handlar om gränsen mellan elområde 3 och elområde 4.
Tätorterna i den norra kommundelen – Hultsfred, Vena, Järnforsen och Silverdalen – tillhör elområde 3. Tätorterna i den södra delen – Virserum, Målilla, Mörlunda och Rosenfors – tillhör elområde 4.
– Elområde 4 är ofta dyrare, säger Mattias Westrin, energiingenjör på Hultsfreds Bostäder, det kommunala bostadsbolaget som förvaltar alla kommunala fastigheter.
Hultsfreds kommun betalar i dagsläget 58 öre per kilowattimme el i det södra elområdet, men bara 41 öre i det norra elområdet. Det motsvarar en prisskillnad på drygt 40 procent.
– Vi låser priset i oktober för hela nästkommande år.
Prisskillnaden är betydligt större i år jämfört med förra året, då kommunen betalade 35 öre per kilowattimme i elområde 4 och 32,50 öre i elområde 3.
– Det är mycket väder och vind som styr tillgång och efterfrågan. Det såg vi nu i december, hur elpriserna skenade iväg, säger Mattias Westrin.
Samtidigt är kommunens elförbrukning som störst i det norra elområdet, där priserna är lägre.
– Vi har fler fastigheter inom det elområdet. De flesta ligger inom elområde 3.
Även för den som har rörligt elpris finns en tydlig prisskillnad. Börspriset på el var i genomsnitt 67 öre per kilowattimme i elområde 3 under 2021, vilket kan jämföras med 81,7 öre i elområde 4.
Framöver kan elområdena komma att förändras. Svenska kraftnät har tagit fram ett förslag till ny indelning där bland annat elområde 3 och 4 slås ihop.
För att en sammanslagning ska bli verklighet krävs dock beslut på EU-nivå. Hultsfreds kommun har små möjligheter att påverka de framtida elområdena, som kan införas tidigast 2025.
– Vi diskuterar elen hela tiden, men på den här nivån har vi inte så mycket att säga till om som en liten kommun, säger Mattias Westrin.
Det är inte heller säkert att en sammanslagning skulle bli gynnsam för Hultsfreds kommun.
– Skulle det göra att elområde 4 blir billigare, då är det givetvis gynnsamt, säger Mattias Westrin som konstaterar att en sammanslagning även skulle kunna leda till dyrare elpriser i kommunen.
– Det som blir avgörande är hur det här beslutet tas.