Gränsen delar kommunen • Vill slopa elprisområdena

"Det är en nackdel för företagens konkurrenskraft". Kommunalrådet Lars Rosander (C) i Hultsfred sluter upp i kampen för att skrota elprisområdena.

"Vi har det inte värre än de som bor i Målilla" tycker Patrik Axelsson i Södra Tallbacka. Men han tycker det är lite snöpligt att gränsen till det mindre dyra elprisområdet går bara några meter från huset.

"Vi har det inte värre än de som bor i Målilla" tycker Patrik Axelsson i Södra Tallbacka. Men han tycker det är lite snöpligt att gränsen till det mindre dyra elprisområdet går bara några meter från huset.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2022-08-07 06:00

Gränsen mellan elprisområde tre och fyra går tvärs igenom kommunen. Ja strax utanför Hultsfreds tätort, rent av. Hultsfred ligger i den näst dyraste zonen och när Herrstorpet blir utbyggt hamnar det i den dyraste. Allt enligt de detaljkartor som finns.  Tvärs över sjön ligger Järnudda i den mindre dyra zonen. Följer man sedan gränsen västerut, visar det sig att den går rakt igenom pelletsfabrikens område i Stockhorvan.

Den här tillsynes godtyckliga dragningen har dock en förklaring. Den taggiga gränsen beror på varifrån strömmen kommer.

Patrik Axelsson bor i Södra Tallbaka, mellan Hultsfred och Herrstorpet. Bara några meter in i område fyra, alltså det dyraste området.

– Det har inte varit något större problem tidigare, det är först nu när priset dragit iväg som det blivit kännbart, säger han. Men vi har det inte värre än de som bor i Målilla.

Att strömmen är dyrare i Södra Tallbacka än i Hultsfred har sin förklaring, matningen sker från Målilla. 

– Men det blir kanske bättre när Herrstorpet byggs ut, för jag har svårt att tro att den lilla ledningen från Målilla kommer att räcka till då, utan att man får bygga nytt inifrån Hultsfred.

Allt högre röster höjs nu för att skrota systemet med olika elprisområden i landet. Redan i maj månad skickade kommunledningarna i Hultsfred, Vimmerby, Mönsterås och Högsby, tillsammans med en lång rad industrier till ansvariga ministrar, Karl-Petter Torwaldsson näringsminister och energiminister Khashayar Farmanbar, där de krävde rättvisare elpriser. De frågar rakt ut om det är en bra näringslivspolitik att företagen norröver har betydligt billigare elström än företagen i söder.

Men än så länge har det inte blivit någon respons på brevet, trots att man hört av sig och efterforskat ett svar.

– Företagen längre upp i landet har en klar konkurrensfördel i de lägre elpriserna, säger Lars Rosander. De höga elpriserna slår hårt mot våra företag här. 

Det finns flera elintensiva företag i trakten. Inte minst då de stora gjuterierna, som Ljunghäll i Södra Vi, IAC i Hultsfred och Storebro Gjuteri, som alla varit med och undertecknat brevet till ministrarna.

Rosander tror dock att protesterna mot de olika elpriserna kommer att öka, och bli mer och mer tydliga och att kraven på ett nytt system med enhetliga energipriser kommer att framföras alltmer intensivt.

Så går gränsen genom Hultsfreds kommun. Några till synes omotiverade svängar har dock sin förklaring.
Så går gränsen genom Hultsfreds kommun. Några till synes omotiverade svängar har dock sin förklaring.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!