Jakob Hellman till Hultsfred – festivalstämning utlovas

1989 slog Jakob Hellman igenom med buller och bång, vilket bekräftades med en konsert på Hultsfredsfestivalen. 35 år senare återvänder Hellman till det gamla festivalområdet för en ny spelning. "Jag utgår ifrån att stora dansbanan är full när Jakob går på scen", säger Per Alexandersson från Svensk Live.

Jakob Hellman spelar i Hultsfreds folkets park lördagen den 21 september. "Det kommer att bli en jätterolig dag", säger Per Alexandersson.

Jakob Hellman spelar i Hultsfreds folkets park lördagen den 21 september. "Det kommer att bli en jätterolig dag", säger Per Alexandersson.

Foto: Lars-Göran Norlin

Hultsfred2024-08-19 18:00

Nyheten i korthet

  • Den svenska artisten Jakob Hellman, känd för sitt debutalbum "...och stora havet", kommer att uppträda på Hultsfredsfestivalens gamla område i samband med Svensk Lives tioårsjubileum den 21 september.
  • Evenemanget "Du syns & hörs i Hultsfred" kommer även att inkludera en populär skivmässa, guidade turer och livemusik från lokala artister.
  • Hellman väntas dra stor publik, och konserten är öppen för allmänheten med fri entré.

Hellmans debutalbum "...och stora havet" som släpptes 1989 lyfts ofta fram som ett av de bästa svenska albumen genom tiderna.

Den omhuldade artisten höll länge en låg profil, men på senare år har han synts desto mer. Förutom att vara med i "Så mycket bättre" på TV4 har han gjort en rad konserter och spelat in skivan "Äntligen borta".

Den 21 september uppträder Jakob Hellman i Folkets park i Hultsfred.

– Det kommer sig av Svensk Live firar tioårsjubileum och är i Hultsfred den helgen, säger Emil Elofsson, koordinator på kultur- och fritidskontoret.

undefined
"Det är fantastiskt att kunna erbjuda Jakob Hellman i Folkets park", säger Emil Elofsson från kultur- och fritidskontoret.

Konserten arrangeras i samband med evenemanget "Du syns & hörs i Hultsfred" som även innehåller den populära skivmässan på Valhall, guidade turer, visning av filmklipp från Hultsfredsfestivalen och livemusik med lokala artister.

– Det är fantastiskt att kunna erbjuda Jakob Hellman i Folkets park. Det blev ett tillfälle när Svensk Live och Per Alexandersson hörde av sig, säger Emil Elofsson.

Per Alexandersson, som är en av Hultsfredsfestivalens grundare, sitter numera i styrelsen för organisationen Svensk Live.

– Svensk Live i nuvarande form har funnits i tio år, men det fanns samarbetsorganisationer tidigare och initiativet kom från Hultsfred. Vaggan till den här typen av verksamhet är Hultsfredsfestivalen, säger Per Alexandersson.

Därför föll det sig naturligt att fira tioårsjubileet i Hultsfred.

– Vad vill man göra i Hultsfred? Jo, man vill vara på festivalområdet. Då har vi gjort ett samarbete med bland annat Svenskt Rockarkiv och kommunen. Kommunen har sin stora dag för musiken, så det passade alldeles utmärkt. Sedan har vi jubileumsmiddag på Hotell Hulingen.

undefined
Konserten hålls på det gamla festivalområdet i Folkets park, närmare bestämt på Stora dans.

Hur många personer från Svensk Live kommer till Hultsfred?

– Vi är 250 medlemsorganisationer i Svensk Live. Alla kommer självklart inte att komma, men vi räknar med drygt 100 gäster i alla fall. Det är arrangörer från hela landet. Alltifrån de riktigt stora arrangörerna som Live Nation och United Stage till den lilla lokala musikföreningen i Mariefred.

Är konserten med Jakob Hellman öppen för allmänheten?

– Ja, och det är fri entré. Vi vill vara med och ge någonting tillbaka till Hultsfred helt enkelt. När Jakob slog igenom med buller och bång -89 så bekräftades nog den framgången just på Hultsfredsfestivalen. Det var en av startpunkterna i hans långa karriär.

Per Alexandersson berättar att Hultsfredsartisten The Indigo Echoes kommer att vara förband till Jakob Hellman. The Indigo Echoes spelar på Skaken, där Hultsfreds fotbollsklubb håller baren öppen, innan Jakob Hellman äntrar scenen på Stora dans.

– Det är en klassisk scen och den är väldigt fin numera. Den är nog finare än när vi höll på med festivalen, så det känns jättebra.

Hur stor publik räknar ni med?

– Det är jättesvårt att säga. Jag utgår ifrån att stora dansbanan är full när Jakob går på scen.

undefined
Smalspårsföreningen kör tåg både från Hultsfreds station och Västervik till konserten i Folkets park.

Dagen till ära kör smalspårsföreningen tåg mellan Hultsfreds station och Folkets park, precis som under festivaltiden. Dessutom blir det extratåg från Västervik till konserten med Hellman.

– Det är kul att smalspåret hänger på och kör tåg, säger Emil Elofsson som utlovar en heldag i Hultsfred.

Evenemanget börjar vid Valhall på förmiddagen och fortsätter i Folkets park på eftermiddagen. Jakob Hellman har inget band med sig, utan uppträder tillsammans med en pianist.

– Det blir lite skön eftermiddagsfestivalstämning förhoppningsvis, säger Per Alexandersson.

Vilka förväntningar har du på konserten?

– Det kommer att bli en jätterolig dag. Det är så sällan vi som har sysslat med det här kan träffas, eftersom alla av olika skäl är väldigt upptagna, inte minst helger.

undefined
Förutom skivmässa utlovas bland annat guidade turer i utställningen Home Sweet Hultsfred och Svenskt Rockarkiv.

Själv flyttade Per Alexandersson från Hultsfred för många år sedan.

– För mig är det självklart jättekul att komma tillbaka till Hultsfred.

Han minns konserten som Jakob Hellman gjorde på Hultsfredsfestivalen 1989.

– Ja, det gör jag faktiskt, för den var väldigt speciell av flera skäl. Bandet kom, crewet kom, men inte Jakob Hellman. De hade spelat i Helsingborg dagen innan. Han missade helt enkelt turnébussen, men han hittade en kille i Helsingborg som körde honom från Helsingborg till Hultsfred. Varför han missade turnébussen får du fråga honom om.

Hann han fram i tid till konserten?

– Ja, det var ganska tajt om jag minns rätt, men han hann.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!