Grundvattennivåerna lägre än normalt

Grundvattennivåerna i Hultsfreds kommun är något lägre än normalt. "Än så länge är det inget som är alarmerande", säger Patrik Lyczykowski, arbetsledare på ÖSK.

Hultsfred hör inte till de kommuner i Kalmar län som har infört bevattningsförbud.

Hultsfred hör inte till de kommuner i Kalmar län som har infört bevattningsförbud.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Hultsfred2022-07-22 12:00

Den 19 juli utfärdade SMHI en varning för risk för vattenbrist i Kalmar län. Flera kommuner i länet har också infört bevattningsförbud. Små nederbördsmängder och högre medeltemperaturer än normalt har lett till sjunkande grund- och ytvattennivåer, enligt länsstyrelsen.

I Hultsfreds kommun ansvarar kommunalteknikförbundet ÖSK för produktionen och distributionen av det kommunala dricksvattnet.

– Grundvattennivåerna är än så länge normala. De är något under förra årets nivåer, men än så länge är det inga bekymmer, säger Patrik Lyczykowski, arbetsledare för vatten och avlopp på ÖSK.

undefined
Hultsfred hör inte till de kommuner i Kalmar län som har infört bevattningsförbud.

Det kommunala dricksvattnet tas från grundvattentäkter i Hultsfred, Virserum, Silverdalen och Målilla.

– Vi får hoppas på att det kommer lite regn framöver, så att det kan fylla på lite, säger Patrik Lyczykowski som uppger att löpande kontroller görs av grundvattennivåerna.

– Än så länge är allt under kontroll.

Det är inte aktuellt med något bevattningsförbud än så länge?

– Inte i nuläget. Men vi håller koll på grundvattnet dagligen. Skulle nivåerna börja skena iväg så kan det komma framöver, men i dagsläget ser det inte ut som att det blir något bevattningsförbud.

Enligt Sveriges geologiska undersökning, SGU, är nivåerna i de små grundvattenmagasinen mycket under det normala för årstiden i Kalmar län. I de stora grundvattenmagasinen är nivåerna under det normala i stora delar av länet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!