I en skrivelse till kommunen uttrycker lärare på gymnasiet stolthet över sin arbetsplats och sina elever. Samtidigt är de missnöjda med gymnasiets budget, som de menar är felaktig.
"Vi tror verkligen på Hultsfreds gymnasium och just därför är det så frustrerande när vi inte ges rätt förutsättningar att göra ett gott jobb", skriver lärarna.
Skrivelsen är inlämnad av Lärarnas riksförbund, som har ett 20-tal medlemmar på Hultsfreds gymnasium.
– Vi har haft på känn i ganska många år att något är fel när det gäller budgeten. Vi har en demografimodell i kommunen där vi får budget utifrån hur många 16–18-åringar som finns i kommunen. Det kanske har funkat historiskt, men i och med flyktingvågen har många elever behövt fler år i skolan. Många har varit 18–19 år när de har börjat gymnasiet, säger Mattias Berggren, föreningsombud på Lärarnas riksförbund.
Av gymnasiets knappt 500 elever är ungefär 50 stycken 19 år eller äldre, enligt Mattias Berggren. Han menar att budgeten därför blir missvisande.
– Kommunfullmäktige hade sin budgetdragning för ett par veckor sedan. Då fick vi se tydligt att Hultsfreds kommun lägger mindre pengar per elev än motsvarande kommuner, Kalmar län och riket, säger han.
– Det är pengar som vi hade behövt få in varje år, men som vi har fått klara oss utan. Därtill gjordes en besparing 2019 på gymnasiet, säger Caroline Axelsson, lärare och huvudskyddsombud.
Enligt Lärarnas riksförbund har gymnasielärarna i Hultsfred fler undervisningsminuter i veckan än rikssnittet.
– Vi undervisar betydligt mer än rikssnittet och då blir kvaliteten lidande, säger Mattias Berggren som menar att lärarna inte hinner förbereda och följa upp lektioner på ett bra sätt.
Samtidigt har andelen elever som har behov av olika stödinsatser ökat på senare år.
– Det är inte bara invandrarelever utan även svenskfödda elever som har sämre förkunskaper, säger Mattias Berggren som undervisar i samhällskunskap, religion och filosofi.
– Läsförmågan har också sjunkit hos de svenska eleverna över tid. Det är mer regel än undantag att texterna jag lägger fram är för svåra, säger Caroline Axelsson som undervisar i svenska och svenska som andraspråk.
Vad hoppas ni att skrivelsen ska leda till?
– Att det blir en ordentlig diskussion kring vår budget och att man ser behovet av att satsa lite mer pengar på gymnasiet, säger Mattias Berggren.
– Förhoppningsvis kan vi öppna några ögon. Att det blir en diskussion om kvalitet och hur man gör för att behålla sin duktiga personal i Hultsfred, säger Caroline Axelsson.
Barn- och utbildningsnämnden i Hultsfred bytte ordförande vid årsskiftet. Magnus Hultman (M), som numera håller i klubban, säger sig inte kunna kommentera gymnasiets nuvarande budget.
– 2022 års budget har jag inte varit inblandad i, säger Magnus Hultman som inte heller har några kommentarer till gymnasielärarnas skrivelse.
Känner du till att det finns ett missnöje på gymnasiet?
– Nej, det kan jag inte säga. Frampå vårkanten kommer vi att lägga den nya budgeten, och det är den jag kan ta ansvar för på ett annat vis.
Planerar ni att utöka budgeten för gymnasiet?
– Jag kan inte säga någonting om den nya budgeten eftersom vi inte har satt oss ner med den än.