Gymnasiet anpassar: Här är programmen som får komma in

Gymnasiet kommer att utöka till att ha ett 150-tal elever inne på skolan från och med måndag. Medan vissa program studerar på skolan, fortsätter andra hemifrån.

Gymnasiet har en ny plan för undervisningen. "Från och med måndag tillåts även årskurs ett och två på de yrkesförberedande programmen studera på plats på skolan", berättar rektor Andreas Ekberg.

Gymnasiet har en ny plan för undervisningen. "Från och med måndag tillåts även årskurs ett och två på de yrkesförberedande programmen studera på plats på skolan", berättar rektor Andreas Ekberg.

Foto: Charlotte Madestam/Arkiv

Hultsfred2021-01-22 11:00

Gymnasiet kommer att kombinera fjärr- och närundervisning från måndag till och med vecka nio, sedan restriktionerna lättats.

– Sedan terminen startade har vi haft fjärrundervisning med undantag. Årskurs tre på yrkesprogrammen och gymnasiesärskolan har varit inne på skolan. Även introduktionsprogrammet har delvis varit på plats, nu kommer de in i större omfattning än tidigare, för vi ser att de behöver den stöttningen, berättar rektor Andreas Ekberg.

Vad blir det för förändringar med den nya planen?

– Nu tillåts även årskurs ett och två på de yrkesförberedande programmen att komma in för undervisning på plats, enligt rekommendation, för att underlätta praktiska moment.

Det betyder att elever på de studieförberedande programmen får fortsätta med fjärrundervisning hemifrån, till och med vecka nio som sagt i första hand.

– Vi har haft en dialog med smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin om en försiktig öppning, så cirka 150 elever kommer vara på skolan. Det är en tredjedel, vilket betyder att två tredjedelar av lokalerna är tomma, så eleverna kan sprida ut sig mer.

Hur ser det ut med smittspridningen bland elever och personal för tillfället?

– Få fall rapporteras. Kanske är det ett stort mörkertal i och med att så många studerar hemma. Jag tror inte vi har den korrekta siffran. 

Från vecka tio planeras för förändring. Men Ekberg betonar att det kan komma att förändras tidigare – åt båda håll, utifrån smittläget.

Karta: Hultsfreds gymnasium
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!