Från och med höstterminen kan elever som läser juridikinriktningen på ekonomiprogrammet välja kursen kriminologi.
– Rektorerna har varit lyhörda och lyssnat på eleverna, som haft ett inflytande och fått vara med och påverka inriktningens utformning. Det känns vansinnigt kul att få utveckla programmet, säger läraren Pierre Arvidsson.
Mord, spänning och rättvisa. True crime-vågen med allt från tv-serier och böcker till mordpoddar och Youtubeklipp ger med andra ord effekter på Hultsfreds gymnasium.
– Intresset för kriminologi har ökat mycket under åren. Det har ökat söktrycket till den högskoleutbildningen. Jag hoppas och tror att det kan få den effekten även här, när vi profilerar oss ytterligare, säger Pierre Arvidsson.
Hur viktig är kursen för skolans framtid?
– Det är jätteviktigt att vi är en attraktiv skola, och vi vet att kriminologi lockar ungdomar, så vi tror att det kan påverka sökbilden, säger rektor Andreas Ekberg.
Niorna har gjort sitt gymnasieval inför höstterminen, hur tänker du kring det?
– Det går att göra omsök – om någon skulle ändra sig. Men, tillägger Andreas, det här är främst något vi bygger upp på längre sikt. Det är bara en av många intressanta kurser som vi hoppas ska skapa känslan hos ungdomarna att det är intressant att läsa i Hultsfred.
Gustav Föghner, Celine Hägg, Ester Westerling, Tilde Jakobsson och deras klasskamrater på ekonomiprogrammet välkomnar beskedet.
Inte minst Anesa Dreco som redan bestämt sig för att ta det hela ett steg längre och läsa just kriminologiprogrammet på universitetet.
– Mitt intresse väcktes under en lektion då vi fick lyssna på bland annat mordpoddar och titta närmare på domar och sätta oss in i fall, säger hon. Det känns som en riktigt spännande utbildning.
Gustav Föghner tillägger:
– Det intresserar mig att göra gärningsmannaprofiler och försöka sätta mig in i varför folk väljer att göra kriminella handlingar. Vi vill ju specialisera oss inom juridiken, då är det här mer intressant än att läsa mer ekonomi.
När man hör ungdomarna diskutera tror de dessutom att det kommer bli fokus på frågor kring kriminalitet inför riksdagsvalet.
– Det borde i alla fall bli det, säger Ester Westerling. Det går inte att sätta på radion eller tv, utan att höra om kriminalitet och gänguppgörelser. Det är en fråga politikerna borde ta ett helhetsgrepp om.