Gymnastikklubben samlar in pott för behövande

"Det är något vi pratat om ganska länge. Hur ska vi göra för att fler ska kunna vara med utifrån de olika förutsättningarna man har?"

Jonas Hjalmarsson, ordförande i Hultsfreds Gymnastikklubb, bredvid Wendela Winglycke, verksamhetsutvecklare i klubben.

Jonas Hjalmarsson, ordförande i Hultsfreds Gymnastikklubb, bredvid Wendela Winglycke, verksamhetsutvecklare i klubben.

Foto: OLOF CARLSON

Hultsfred2020-12-07 10:00

Det berättar Jonas Hjalmarsson som är ordförande i Hultsfreds Gymnastikklubb. 

Nu lanseras för första gången klubbens rörelsebidrag. Tanken är att ledare ska kunna välja att avstå sina arvoden, som läggs i en pott och fördelas till behövande familjer.

– Förra året var det en ledare som sa att hen inte behöver ha arvode - och då tänkte vi att den pengen ska ju inte in ett stort svart hål utan den ska tillbaka direkt till våra medlemmar. Så nu har vi gjort en fondaktig variant som man kan söka, säger Hjalmarsson. 

Budskapet är att så många som möjligt ska ges chansen att delta i klubbens verksamhet, oberoende av ekonomiska förutsättningar.

– Vi har under en längre period sett att det finns grupper som har svårt att betala och riskerar att inte kunna fortsätta. Det är inte dyra avgifter, utan vi tar avgifter för att få hyran att gå runt, men det är inte alla som har möjlighet till det ens, säger Hjalmarsson. 

På gymnastikklubbens hemsida finns nu ett formulär, där familjer som inte har ekonomisk möjlighet att låta barn, unga och vuxna delta i klubbens verksamhet kan ansöka om bidraget. Ansökningar för barn och unga prioriteras först. 

– Man beskriver sin situation och varför man behöver stödet. Det är helt anonymt, och hanteras under tystnadsplikt av en liten grupp som utses just för att hantera handlingarna, så man behöver inte oroa sig för att synas eller skämmas, säger Hjalmarsson.

Bidraget innebär att klubben står för medlems- och träningsavgiften för en termin. Det söks inför varje termin och fördelas strax innan terminsstart, och både nya och tidigare medlemmar kan söka.

– Det här är ett sätt att pusha för att de grupper som behöver det ska få möjlighet att delta i verksamheten. Bara för att föräldrarna har det svårt ska det inte gå ut över barnens möjligheter att träffa kompisar, röra på sig och göra det man mår bra av. Beroende på hur mycket pengar i får in och lägger in som förening desto mer kan vi säga ja till, säger Hjalmarsson.

Just nu räcker pengarna till en handfull terminsavgifter. 

– Är det väldigt många som söker kommer vi leta efter mer pengar. Vi har inte satt någon gräns utan vi kommer att göra en bedömning beroende på hur många ansökningar som kommer in. Och vi har inte låst oss till bara arvoden - finns det företag som vill sponsra ännu mer så välkomnar vi det. Men det räcker helt klart till en handfull i nuläget.

För att så många som möjligt ska ges chansen att delta i klubbens verksamhet, oberoende av ekonomiska förutsättningar, kan familjer nu ansöka om att få terminsavgiften betald.
För att så många som möjligt ska ges chansen att delta i klubbens verksamhet, oberoende av ekonomiska förutsättningar, kan familjer nu ansöka om att få terminsavgiften betald.
Karta: Hultsfred
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!