Gynnsamma affärer

Mycket folk, mycket jobb, mycket inkomster och mycket utgifter. Så kan man summera festivalveckan på ICA Mathuset. - Det är intensivt, säger ICA handlare Pelle Lindqvist, men menar att det positiva överväger.

Kön ringlar lång utanför ICA Mathuset. Här släpps bara ett visst antal kunder in åt gången för att minska stölder och öka tillgängligheten.

Kön ringlar lång utanför ICA Mathuset. Här släpps bara ett visst antal kunder in åt gången för att minska stölder och öka tillgängligheten.

Foto:

Hultsfred2002-06-15 00:12

Det är bara en gång om året man måste köa för att ens komma in i mataffärerna i Hultsfred, och frågan är om man någonsin behöver göra det någon annanstans i Sverige. Trycket blir hårt på mataffärerna som finns, och allra störst är köerna till ICA Mathuset.
- Läget gör ju att vi får de största strömmarna hit, säger ICA-handlare Pelle Lindqvist, och berättar att omsättningen den här veckan ökar med cirka 200 %.
Men så blir arbetet desto tyngre och personalstyrkan måste utökas.
- Den ordinarie personalen arbetar mer än vanligt, vi har hela tiden en vakt utanför ingången och snälla anhöriga och vänner kommer hit och hjälper till, säger Pelle.
- Annars hade det aldrig gått, fortsätter han.
Under festivalen ökar öppettiderna. Man öppnar redan klockan sju och stänger klockan nio på kvällen.
- Leveranserna kommer varje dag, men krisar det får man köra iväg och låna av kollegorna, berättar Pelle.
Lagermöjligheterna är begränsade, så det går inte att gardera sig i förväg. Efter några år har man dock blivit bättre på att beräkna vad som går och inte.
- Det är ett begränsat sortiment som hela tiden måste fyllas på, säger Pelle.
Bröd, yoghurt, nudlar, pasta och dricka är det som köps mest.

Vakt nödvändigt
I dörren in till affären står en vakt och kontrollerar de inkommande. Väskor får man lämna vid entrén. När tillströmningen av kunder är som störst släpper man bara in ett visst antal i taget. Allt för att det inte ska bli för kaotiskt inne i affären och för att minska stöldriskerna.
- Det snattas en del, säger Pelle, men menar att vakten förhindrar mycket stölder.
- Tar vi fast någon blir det polisanmälning direkt, fortsätter han.

Föreningssamarbete
ICA Mathuset samarbetar med föreningar i samhället. Utanför ingången säljer HFK hamburgare och på lagret står scoutföreningen och brer mackor som ska ner till festivalområdet. Man samarbetar även med Rockparty nere på festivalområdet där en liten livsmedelsbutik säljer frukostmat.
- Alla i samhället gynnas av festivalen, såväl föreningar som företag, säger Pelle.
- Det flyter på bra, menar han, men säger att det stressigaste är att hinna med att se fotbolls-VM också.
- Vi springer mellan radio och tv här inne, säger Pelle och skrattar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om