Hagelsrum storsatsar på biogas

Hagelsrum tredubblar produktionen av biogas, satsar på förädling till fordonsgas och planerar för en biogasmack vid rondellen i Målilla.
- Biogas är framtidens drivmedel, säger tom Birgersson, projektledare för det stora projektet i Hagelsrum.
Bygget av den nya anläggningen är i full gång på gården, den nya rötkammaren är på plats och reser sig majestätiskt över gårdens andra byggnader.

Den nya rötkammaren är mer än dubbelt så stor som den gamla, berättar Åke Birgersson, som visar runt på anläggningen.

Den nya rötkammaren är mer än dubbelt så stor som den gamla, berättar Åke Birgersson, som visar runt på anläggningen.

Foto:

Hultsfred2017-12-01 09:00

- Den är lite mer än dubbelt så stor som den gamla, berättar gårdens ägare, Åke Birgersson.

När den nya anläggningen tas i drift fram på vårkanten, räknar han med att öka biogasproduktionen på gården från fyra gigawattimmar om året till tolv.

Av detta kommer huvuddelen att säljas till Eon, som är en viktig affärspartner för att den här satsningen skulle kunna genomföras. Eon i sin tur säljer gasen vidare till KLT som drivmedel till bussarna.

- Vi försörjer cirka 100 bussar i länet med biogas, säger Anna Grauers, vd på Eon Biofor. KLTs uttalade satsning på just biogas är en förutsättning för det här projektet.

Biogasen från Hagelsrum väntas räcka till att hålla 20-talet bussar rullande, samtidigt som ge ger en ryggrad för den satsningen. Det öppnar möjligheter att bygga vidare.

Det är förstås en riktigt stor satsning som görs på Hagelsrums gård. Men varken Tom eller Åke Birgersson, eller affärsrådgivaren Magnus Palmgård vill nämna några sifrfor.

- Nöjer oss med att säga att det är ansenliga belopp, säger Åke Birgersson.

Den nya anläggningen som byggs just nu ska också utrustas med ett reningsverk, som förädlar biogasen från rötkammaren till fordonsgas.

- Fordonsgas är betydligt renare än den gas vi producerar nu, säger Åke Birgersson, fordonsgas innehåller 97 procent metan, enligt svensk standard.

Det betyder att reningsverket som köps från Holland sorterar bort en hel del vattenånga och andra föroreningar från gasen, innan den pumpas ut tanken.

Om alla pusselbitar faller på plats, blir det också aktuellt att bygga en biogasmack vid det nya handelsområdet vid rondellen i Målilla. En pipeline från anläggningen. En sträcka på fem och en halv kilometer.

Biogasmacken kan också bli startskottet för det nya handelsområdet, kommunen har tidigare sagt att man börjar bygga upp infrastruktur, om det dyker upp en intressent.

Det nystartade biogasbolaget i Hagelsrum har naturligtvis en dialog med kommunen om den saken.

Gasproduktionen i Hagelsrum utgår naturligtvis från kogödsel. Gårdens alla kor producerar ju stora mängder varje år.

För projektledaren Tom Birgersson är det inspirerande att kunna ta tillvara energin i kogödseln, att förvandla avfallet till något värdefullt. Samtidigt som man gör en stor miljöinsats och minskar förbrukningen av fossila bränslen.

Och att på på köpet för en bättre gödning för åkrarna. Som dessutom inte luktar.

- Det här är rätt väg att gå, säger han.

Biogasproduktion är inget nytt på gården i Hagelsrum. Redan i december 2011 tuffade den gamla anläggningen i gång, för att driva gårdens eget kraftverk. Halva prduktionen går åt hemma på gården, den andra halvan går ut till försäljning.

Fotnot: Energin i gödsel från en ko på ett år, räcker enligt beräkningarna till att köra en bil 800 -1200 mil. Det är med andra ord dags att skrota begreppet hästkrafter och kalla det kokrafter i stället.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om